Poseta ministra Đorđevića Srbobranu i Udruženju BISER

24. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, udruženje

Danas je u poseti Srbobranu bio ministar Vlade Srbije, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, kog je primio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški. Održali su sastanak u kancelariji predsednika Paroškog, kom je prisustvovala i predsednica lokalnog parlamenta Milena Alargić.


Ministra je zanimalo stanje u opštini Srbobran, prvo uopšteno, a zatim i konkretno o temama koje su direktno vezane za rad njegovog resora, gde je pronađen prostor za saradnju. Nakon sastanka u zgradi opštine, Paroški i Đorđević obišli su prostorije dnevnog boravka Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser”, čiji je rad zainteresovao ministra. Tokom obilaska prostorija Udruženja, upoznavanja sa osobljem, štićenicima i stanjem u “Biseru”, Đorđević, Paroški i predsednica udruženja Slavka Popić, dali su izjave za mnogobrojne domaće i regionalne medije.

„Poseta Srbobranu nastavak je naših redovnih aktivnosti tokom kojih svake nedelje obiđemo barem dve opštine u Srbiji. Uverio sam se da opština Srbobran aktivno vodi brigu o osobama sa invaliditetom i da ima veoma razvijene usluge, a ono što je nama najbitnije da su te usluge licencirane. Sa opštinom smo dogovorili da aplicira za postavljanje lifta u objektu u kojem se nalazi lokalna administracija, kako bi unapredili pristupačnost službi osobama sa invaliditetom. Posebno me raduje činjenica da je lokalna samouprava puna hvale za rad Udruženja ‘Biser’. Drago mi je kada čujem da ‘Biser’ uvek ima inicijativu za uvođenje novih usluga i da to što radi radi na najboljem mogućem nivou. Opština podržava njihov rad koji se odvija u tri objekta, s tim što je ovaj objekat u fazi restitucije, pa će u jednom trenutku morati da izađu odavde, ali ono što je bitno za Udruženje ‘Biser’ i opštinu Srbobran je svakako da smo se dogvorili da mi u narednom periodu finansiramo rekonstrukciju objekta koji će biti u funkciji dnevnog boravka. Zahtevi se kreću oko dva miliona dinara i očekujem da će useljenje u novi objekat biti do kraja godine. Mislim da su to ovi korisnici zaslužili i verujem da će ta vest obradovati i njihove roditelje, te da će to dodatno unaprediti usluge za korisnike, na njihovo zadovoljstvo. “, rekao je Đorđević, nakon što je proveo neko vreme sa štićenicima “Bisera”, porazgovarao sa nekolicinom i video čime se bave i kako provode vreme u dnevnom boravku.

Predsednica Udruženja „Biser“, gospođa Slavka Popić, sa radošću je dočekala goste, predstavila ministru svoje udruženje i sve usluge i aktivnosti koje “Biser” sprovodi u svom radu. „Zaista se trudimo da posvetimo punu pažnju osobama sa invaliditetom, posebno jer smo jedino udruženje koje pruža usluge ove vrste. Zahvaljujući opštini Srbobran uspeli smo da licenciramo uslugu dnevnog boravka, ranog tretmana i ličnih pratilaca. Trenutno imamo 20 korisnika dnevnog boravka, 16 ličnih pratilaca i više od 60 dece uključene u rane tretmane. Uspeli smo da se nametnemo kao neko ko pruža ove usluge i mi smo jedna od tri opštine u Vojvodini koja ima licencirane usluge ove vrste i da ih ne pruža zvanična ustanova već jedno udruženje. Ponosni smo jer smo prošle godine pokrenuli i socijalno preduzetništvo, koje uključuje naše radno sposobne korisnike i naše korisnike dnevnog boravka u radnu terapiju. Proizvodimo organsko povrće za koje mislimo da će u narednom periodu biti sertifikovano i da ćemo se predstaviti u punom svetlu. I taj proizvod treba da posluži da osobe sa invaliditetom dobiju ono mesto koje zaslužuju u našem društvu“, izjavila je Slavka Popić, posebno zadovoljna jer je njihov rad preoznat i na nivou republike, i da će biti nagrađen. Štićenici “Bisera” poklonili su ministru povrtarske plodove iz svoje organske bašte, na koju su veoma ponosni.

Veliko zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti ministra Đorđevića, izrazio je predsednik opštine, Radivoj Paroški, koji je detaljno informisao svog gosta o aktivnostima u oblasti socijalne zaštite.„Imamo dobre odnose sa Ministarstvom za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. Ova poseta daje nam dodatnu snagu i energiju da se još jače uhvatimo u koštac sa problematikom kod socijalne zaštite u opštini. Mi i sada iz opštinskog budžeta izdvajamo šezdesetak miliona dinara za socijalnu i dečiju zaštitu, kao i oko 26 miliona za zdravstvenu zaštitu, što je za jednu malu opštinu sa 16.000 stanovnika, kao što je naša, izuzetno velika. Najava ministra da će nam pomoći oko ugradnje lifta za nas je velika i vredna pomoć, jer smo i sami razmišljali da obezbedimo invalidinim licima dolazak u Opštinsku upravu. Sredstva za obezbeđenje jedne platforme ili lifta za njih, s obzirom kako je zgrada koncipirana, košta mnogo, a ovo će zaista biti značajna pomoć. Sa druge strane, obećanje ministra Đorđevića u vezi sa podrškom ‘Biseru’, čijim se radom dičimo, takođe ima veliki značaj jer će u tom slučaju Udruženje dobiti mnogo bolji i lepši prostor za rad. Još jednom želim da se zahvalim ministru na današnjoj poseti, na podršci koju je spreman da nam pruži, što potvrđuje rešenost Vlade da ravnomerno razvija svaki kraj Srbije. Udruženju ‘Biser’ želim da i dalje nastavi sa ovako kvalitetnim i samopregornim radom kada je u pitanju zaštita invalidnih lica u opštini Srbobran“, izrazio je za kraj svoje želje predsednik Paroški.

Facebook Komentari