Obezbeđena sredstva za izgradnju prečistača otpadnih voda

20. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Tokom jučerašnjeg dana u Novom Sadu potpisan je ugovor između opštine Srbobran i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, o izgradnji prečistača otpadnih voda u Srbobranu.

Ugovor za projekat vredan 330 miliona dinara, potpisali su Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran i Vladimir Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Finansiranje  izgradnje prečistača,koji će po ugovoru trajati dve godine ,najveća su bespovratna sredstva koja su ikada odobrena srbobranskoj opštini od strane nekog državnog organa. Realizacija projekta počeće najranije u septembru mesecu, ukoliko do tada bez smetnji budu realizovane Javna nabavka i izbor izvođača radova. Izgradnja prečistača preduslov je za izgradnju kanalizacione mreže u opštini.

„Ovo je istorijski dan za opštinu Srbobran jer dolazimo u priliku da pokrenemo izgradnju kompletnog sistema kanalizacije. Sredstva su obezbeđena u budžetu AP Vojvodine, a preko Uprave za kapitalna ulaganja će biti usmerena u izgradnju prečistača u Srbobranu. Radi se o 330 miliona dinara bespovratnih sredstava, što je, najverovatnije, najviše koliko smo dobili u jednom projektu od državnih organa, i to je stvarno istorijski trenutak za sve naše građane. Hvala Pokrajinskoj vladi i Upravi za kapitalna ulaganja što su prepoznali naš problem otpadnih voda, koji sada počinjemo trajno da rešavamo. Strpljenje se isplatilo, posebno jer su sada obezbeđena kompletna sredstva za izgradnju prečistača, a da to ne ide iz lokalnog budžeta ili kroz zaduživanje. Pre par godina opština Srbobran bila je pred odlukom da krene u izgradnju prečistača kroz kreditno zaduženje kod strane banke, i to samo za prvu fazu. Kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom i Upravom za kapitalna ulaganja obezbedili smo da ne opterećujemo naš budžet i nema zaduživanja građana. Dobili smo oko 2,7 miliona evra i to nas čini veoma srećnim“, istakao je Radivoj Paroški, po potpisivanju vrednog ugovora.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja, Nedeljko Kovačević,  takođe je uputio par reči nakon potpisivanja ugovora: “Ugovori o izgradnji prečistača otpadnih voda, uz Srbobran, potpisani su i sa opštinama Mali Iđoš i Bačka Topola, a sva tri ugovora su vredna blizu 1,2 milijardi dinara. Finansiranje je dvogodišnje i u narednim danima očekujemo raspisivanje javne nabavke, a zatim i početak radova u septembru. U ove tri opštine, osim prečistača, moramo raditi i na kanalizacionoj mreži, kako bi ti prečistači u budućnosti imali efekat i doprineli zaštiti životne sredine“.

Facebook Komentari