Centar za socijalni rad i Crveni krst zajednički brinu za starije sugrađane

14. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Crveni krst i Centar za socijalni rad opštine Srbobran, krenuvši u susret 15. junu Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad starijim osobama, održali su danas u svojim prostorijama konferenciju za medije, želeći da predstave svoj širok spektar usluga i akcija kojima pomažu naše najstarije sugrađane.

Treće životno doba puno je izazova i vrlo često ljude zatekne nespremne za sve one probleme koje sa sobom nosi, zbog čega je bitno da postoje službe i ustanove koje mogu da pomognu i bar malo starijim sugrađanim olakšaju život. Čak 416 Srbobranaca starijih od 65 godina, koristi neku od usluga socijalne zaštite. Bilo da su u pitanju osnovna novčana davanja kao vid socijalne pomoći, preko onih većih koja uključuju tuđu negu, do smeštaja u porodice ili gerentološke centre, koji Srbobranu nedostaju.

“Prava starijih osoba su sveobuhvatna i pristup ispunjavanju tih prava je temeljan, funkcionalan i odgovoran, i mogu da kažem da kada je u pitanju Centar za socijalni rad, populacija starijih zaista predstavlja jednu od osetljivih ciljnih grupa kojoj poslednjih godina posvećujemo posebnu pažnju. Srbobran ima negativnu prirodnog priraštaja, društvo smo koje stari i zato utvrđujemo mehanizme kroz koje populaciju starijih pazimo i pružamo im podršku. Razvili smo i uslugu pomoći u kući, od 2006. godine, kao i mogućnost druženja osoba u trećem dobru u Klubu za dnevni boravak, koji smo opremili uz podršku lokalne samouprave. Dobro je da uz Centar za socijalni rad i Crveni krst, o starim licima svojim programima i ponudama na neki način brine i Dom kulture, i nevladin sektor, i Narodna biblioteka, što dokazuje da lokalna samouprava maksimalno nastoji da brine o potrebama starih lica”, u uvodnoj reči rekla je direktorka Centra za socijalni rad, Biserka Veselinović.

Ispred srbobranskog Crvenog krsta, novinarima se obratio sekretar Zoltan Bergel, čija organizacija kao jednu od primarnih delatnosti ima organizaciju Narodne kuhinje, koju realizuje uz pomoć lokalne samouprave. “Narodna kuhinja radi dva puta godišnje, po četiri meseca, u proleće i jesen, gde se najčešće javljaju starija lica. Opskrbljujemo ugrožena lica ortopedskim pomagalima, kolicima i šetalicama. Međunarodni dan starih, 1. oktobar, obeležimo i prijemom za stara lica. Trudimo se da im uvek budemo na usluzi, a kako je mreža Crvenog krsta razvijena u celom svetu, pomažemo ljudima do dođu do potrebnih dokumenata, ili na bilo koji drugi način”.

U drugom delu obraćanja medijima, Biserka Veselinović, više je govorila o radu sa građanima starijih generacija, potvrdivši da u svakodnevnoj patronažnoj službi, u sva tri mesta opštine, ordinira osam gerontodomaćica, koje brinu o 82 osobe, istakavši da bez podrške gerontodomaćica, starije osobe ne bi mogle da ostanu u svojim kućama, već bi bile smeštene hraniteljske porodica ili ustanove koje se bave zbrinjavanjem nepokretnih i slabo pokretnih lica. Jedna od pomenutih gerontodomaćica, Svjetlana Stanković, bila je prisutna na današnjoj konferenciji. “Tokom jednog dana obiđem tri, četiri, a neakada i pet starijih lica, kod svakog od njih provedem od jednog do dva sata, zavisno od njihovih potreba. Obilazimo lica za koja smo zaduženi, a posećujemo i hraniteljske porodice. Naši zadaci su različiti, od nabavki za domaćinstvo, preko pripremanja obroka, higijene štićenika, do odlaska do doktora ili apoteka, priprema za smeštaj u gerontološke centre i slično”.

Deprimirajuća je i poražavajuća činjenica da Srbobran spada u jednu od 3 opštine, sa najvećom stopom nasilja nad starim licima, potvrdila nam je direktorka Centra za socijalni rad. U svom radu, gospođa Veselinović, se sreće sa osobama koje trpe porodično nasilje, a starija lica su najčešće žrtve. Nasilje sprovode deca, ili čak unuci, a razlog je gotovo uvek ekonomske prirode, odnosno nasilnici zahtevaju da im se preda novac dobijen od penzije. Neretko, dolazilo je i do teških telesnih povreda, starijih sugrađana. Reč je o porodicama koje gotovo uvek žive u teškim finansijskim uslovima i ta penzija je jedini izvor prihoda u domaćinstvu, potvrdila je direktorka Veselinović, i izrazila potrebu da se takvoj praksi stane na kraj, a to je obaveza celog društva.

Facebook Komentari