Lokalna samouprava obezbedila sredstva za završetak vodovodne infrastrukture u Nadalju

31. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas su u Bečeju potpisani ugovori između Pokrajinske vlade, sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, sa jedne strabe i predstavnika 33 vojvođanske opštine sa druge, svi sa ciljem izgradnje vodnih objekata, kanalizacione mreže, kao i za uređenje i izgradnju atarskih puteva.

U ime vlade Vojvodine, predsednicima opština, ugovore su uručili njen potpredsednik Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević. Naša opština konkurisala je za sredstva u okviru projekta “Rekonstrukcija vodovodne mreže sa svim objektima u delu naselja Nadalj – ulice Dr Lazara Rakića, od ulice Sveti Sava do ulice Braće Mažića, ulicu Zemljoradničku, od ulice Sveti Sava do ulice Vuka Karadžića, ulicu Svetozara Miletića od ulice Zemljoradnička do ulice Dr Lazara Rakića, te ulicu Vukak Karadžića, od ulice Zemljoradnička do ulice Dr lazara Rakića – na katastarskim parcelama 1422, 1415, 1430, 1429 KO Nadalj 1”. Za realizaciju projekta sredstva zajednički obezbeđuju Pokrajinska vlada i opština Srbobran u ukupnom iznosu od 25.268.744,50 dinara, od čega Pokrajinska vlada obezbeđuje 20.000.000 dinara, a opština Srbobran 5.268.744,50, bez PDV. Ovaj ugovor je potpisao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji je nakon toga rekao sledeće:

“Ovo je drugi put da dobijamo sredstva za uređenje vodovoda u Nadalju od pokrajinskih organa. Ovoga puta investicija je vredna više od 30 miliona, sa PDV-om, i to je veoma značajna suma za uređenje ukupnog sistema vodosnabdevanja u Nadalju. Već je izgrađena fabrika vode, zatim su uređene sve šahte i zamenjen deo vodovodnog sistema, a sada nastavljamo da tim radovima. Realizacijom svih projekata obezbeđujemo kvalitetno napajanje domaćinstava i kvalitetnu vodu za piće. Ovo je značajno jer rešavamo jedan po jedan problem u oblasti vodosnabdevanja u našoj opštini. U Turiji je zamenjeno više od 50 odsto vodovodnih cevi, tamo se planira i izgradnja fabrike vode i cilj nam je da u drugoj polovini godine konkurišemo za sredstva za radove, a Nadalj se na ovaj način privodi kraju. Najveći posao će biti u Srbobranu, iako imamo veliko izvorište kvalitetne vode, želja nam je nova fabrika sa rezervoarom i u najvećem mestu opštine. Sistem vodosnabdevanja u punom kapacitetu u sva tri mesta možemo zaokružiti u narednim godinama”.

Radivoj Paroški je nakon svega želeo da istakne da je ovo samo jedan od većih projekata koji su planirani u ovoj godini. Plan je da se počne sa izgradnjom Centralnog prečistača otpadnih voda vrednog 330 miliona dinara, da se uredi Trg slobode, da se elektrifikuje atar između Srbobrana i Turije, ali i da se izgradi zgrade Mesne zajednice u Nadalju. On je potvrdio da naša opština  učestvuje na velikom broju konkursa koje raspisuju Pokrajinska vlada i sekretarijati. “Imamo odlične odnose koji se najbolje potvrđuju kroz redovnu finansijsku podršku koju dobijamo od pokrajinskih organa vlasti. Istovremeno, to je i potvrda da naše stručne službe i moji saradnici vredno rade i kvalitetno pripremaju svu dokumentaciju i planove. Bez toga nema učešća na konkursima i potrebno je vreme da se sve valjano pripremi. Hvala Pokrajinskoj vladi na podršci i uveren sam da u budućnosti možemo realizovati još vrednih i za građane važnih projekata”, rekao je za kraj predsednik Paroški.

Potpredsednik vlade Vojvodine, Đorđe Milićević, istakao je da će pokrajinska administracija pokrenuti novi investicioni ciklus, koji će u ove 33 lokalne samouprave pre svega obezbediti poboljšanje kvaliteta života, kroz izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Zbog toga Pokrajina, zajedno sa lokalnim samoupravama, značajnim ulaganjima intenzivno radi na rešavanju problema vodosnabdevanja i kanalizacionih sistema, posebno u selima i manjim mestima. U Bečeju su Milićević i Radojević obišli radove na rekonstrukciji glavne crpne stanice. Pokrajinski sekretar je naglasio da je za nepune tri godine u vodovodnu i kanalizacionu mrežu u pokrajini investirano više od 2,1 milijarde dinara, kojima je realizovano 140 projekata.

Facebook Komentari