Dan Beljanske bare u sklopu Evropskog dana parkova

27. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava

Dan Beljanske bare, 24. maj, svečano je obeležen u turijskoj Osnovnoj školi “Petar Drapšin”. Zbog loših vremenskih uslova izostala je poseta samom rezervatu prirode, ali je ipak u društvu dece, i predstavnika JVP “Vode Vojvodine” i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i predstavnika lokalne vlasti, održana lepa i prigodna proslava.

Evropski dan parkova obeležava se 24. maja već 90 godina, a u Srbiji poslednjih 19. Učenici OŠ “Petar Drapšin” spremili su priredbu za sve goste, dok su predstavnici Voda Vojvodine i Sekretarijata, decu upoznali sa svim važnijim biljnim i životinjskim vrstama koje nastanjuju Beljansku baru. Kroz radionice prilagođene osnovcima nižih razreda, inženjeri Voda Vojvodine, preneli su učenicima vredno znanje o prirodnim bogatstvima koja se nalazi u njihovom dvorištu.

Domaćini ovog skupa, Mesna zajednica Turija, i njen predsednik Miloš Jovanović, uz podršku opštine, organizovali su sve kako bi ovaj dan protekao u prazničnoj atmosveri. “Naša Mesna zajednica se trudi da se prirodno bogatsvo koje imamo, a to je naša Beljanska bara, očuva i unapredi. Važno je da i decu tome učimo, kao i da sami, koliko možemo, sprovodimo akcije uređenja”.

Član Opštinskog veća u opštini Srbobran, Dr Ilija Gazepov, u ime predsednika opštine, Radivoja Paroškog, otvorio je priredbu i pozdravio sve okupljene i sve ih podsetio da čuvaju životnu sredinu. “Priroda nam je darovala jedan veliki biser, veliko bogatstvo kao što je Beljanska bara. Imamo ovde još dva velika prirodna vodotoka i to sve čini izvrstan ambijent, ali, nažalost, ne znamo ovo bogatstvo da koristimo u velikoj meri. Treba što više edukovati decu, samo tako ćemo imati čistu i zdravu prirodu. Očekujem da prosvetni radnici intenziviraju edukaciju kroz ekološke radionice i razne akcije, a da oni koji upravljaju Beljanskom baro, pri tom mislim na Vode Vojvodine, ulože više napora da taj rezervat učine lepšim kako bi građani mogli da ga obilaze i u njemu uživaju”.

Na proslavi su dodeljene i nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova na temu “Beljanska bara”. U prvoj kategoriji nagrađeni su: Sonja Rajić, OŠ “Žarko Zrenjanin Uča” Nadalj; Mihailo Mrkšić, OŠ “Vuk Karadžić” Srbobran; Stefan Zeremski, OŠ “Petar Drapšin” Turija, a u drugoj kategoriji: Fostos Lena, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbobran; Đorđe Gavrilov, OŠ “Vuk Karadžić” Srbobran; Tamara Kaćanski, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbobran.

Vodotok “Beljanska bara” nalazi se uz samo selo Turiju, i u razmaku od par stotina metara, sa rekom Krivajom zajedno se uliva u Veliki bački kanal. U ovom vodom bogatom prostoru živi svet je gotovo netaknut i idealno je mesto za gnežđenje ptica. Na Beljanskoj bari se nalazi preko 80 taksona flore, 10 biljnih zajednica, mnogobrojne vrste insekata, 23 vrste riba, 7 vrsta vodozemaca, pet vrsta gmizavaca, 136 vrsta ptica i veliki broj sisara, a mnoge vrste su zaštićene. Ovaj rezervat prirode predstavlja značajan je jer se može pohvaliti brojnim retkim vrstama biljaka i životinja u vodenim, vlažnim i močvarnim zaslanjenim staništima. Pored toga ovaj vodotok je i mrestilište autohtonih vrsta riba: zlatnog karaša, linjaka, čikova i balavca.

Facebook Komentari