Gimnazija otvorila vrata za osmake iz cele opštine

16. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

“Dani otvorenih vrata” akcija je koju praktikuju zaposleni u srbobranskoj Gimnaziji i ekonomskoj školi  “Svetozar Miletić”, kako bi sve učenike osmih razreda Osnovnih škola u opštini Srbobran upoznali sa mogućnostima i prednostima školovanja u ovoj obrazovnoj instituciji.

Tokom jučerašnjeg dana Gimnaziju su posetili učenici škole “Vuk Karadžić” dok su danas to isto učinili i njihovi vršnjaci iz Jovine škole. Podeljeni u grupe od po dvadesetak učenika, obilazili su učionice gde su ih dočekivali profesori brojnih predmeta koji se izučavaju u “Miletiću”. Mogli su da saznaju kakvim zanimljivim aktivnostima se bave srednjoškolci u srbobranskoj školi, gde putuju na izlete, na koja takmičenja se prijavljuju i koje su to brojne nastavne i vannastavne radionice koje zaokupljuju pažnju učenika srednjoškolaca.

Na posletku, osnovci su posetili i “Dane Kineske kulture” koji su i dalje aktuelni u svečanoj sali škole. Mogli su da probaju čajeve i hranu, čuju nešto o Kineskom zidu i oprobaju se u asocijacijama i kaligrafiji. I pored svega prikazanog, u fokusu je svo vreme bila promocija novog smera koji od septembra počinje da funkcioniše u ovoj srednjoj školi, a reč je o smeru “modni krojač”, za čije sticanje diplome školovanje traje tri godine i uključuje dualno obrazovni sistem. To znači da će učenici pored teorijskog dela nastave imati i praktični rad u preduzećima koja se bave ovom proizvodnom granom industrije. Ovaj smer je posebno zanimljiv, jer će đaci za rad u pomenutim preduzećima biti i adekvatno plaćeni, što sigurno može biti presudno kod odlučivanja na upisu.

O pomenutim promocijama i nekim drugim, razgovarali smo sa pedagogom škole, Tatjanom Jojkić, koja se bavi organizacijom promotivnih aktivnosti za kraj školske godine.

“Juče i danas u našoj školi organizovana je promocija, ‘Dani otvorenih vrata’, za sve učenike naše opštine, završnih razreda osnovnih škola. Ponudili smo im prezentaciju po predmetima u kojima su učestvovali profesori sa svojim učenicima. S obzirom da smo u ponedeljak otvorili Dane Kine u školi, Geografija je predstavljena na takav način. Odziv osnovaca je veliki, zbog čega smo ih podelili u grupe, a naši đaci su ih vodili i upoznavali sa školom. U kabinetima su mogli da saznaju šta ih to čeka ukoliko se odluče da kod nas nastave školovanje. Iskreno se nadamo da će đaci biti zainteresovani za našu školu. Ono što je novo je da od naredne školske godine imamo jedan novi smer. U pitanju je Modni krojač. Slobodnih mesta je 30, plus 30 na Opštem smeru Gimnazije, a mi za sve upisane prvake obezbeđujemo besplatne udžbenike. U prethodnom periodu imali smo prezentacije naše škole u osnovnim školama u opštinama Vrbas i Mali iđoš, a bili smo i u Sirigu. Deca iz Siriga su zainteresovana da dođu kod nas u školu i da im mi pokažemo šta je to što im nudimo. Oni će doći naredne srede, kada ponovo organizujemo ‘Otvorena vrata’ u školi, a tad ćemo ugostiti i decu iz Turije i Nadalja. Za sve njih biće obezbeđen kombi prevoz. Nismo imali u planu da organizovano dovodimo đake iz okolnih opština, ali ukoliko neko želi da dođe i upozna našu školu, biće više nego dobrodošao”, poručila je malim maturantima Tatjana Jojkić.

Za kraj ostavljamo vest koja je za ponos svih đaka i nastavnog kadra Gimnazije “Svetozar Miletić”. Reč je učenicama ove škole Jeleni Stojanović i Jeleni Grabež, koje su učestvovale na Književnoj Olimpijadi, takmičenju državnog ranga. Učenica Stojanović osvojila je visoko 4. mesto, dok je njena imenjakinja sa prezimenom Grabež, zavredila 5. mesto. Direktorka škole Marija Tutorov želela je da im uputi čestitke na ostvarenim rezultaima, a za sledeću godinu poželela im je da budu još bolje, odnosno da se izbore za neku od prve 3 nagrade.

Facebook Komentari