Dodeljena je 24. ZLATNA CITRA

14. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura

“Zlatna citra” održana je 24. put, u organizaciji kulturnog centra „Nandor Gion“ iz Srbobrana. Domaćin je bila Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj”, a manifestacija je održana u subotu 11. maja.

Srbobran su, u želji da uzmu učešće u manifestaciji, posetili mladi citrši iz više mesta Vojvodine, kako bi zajedno sa domaćim virtuozima citre napravili lep program. Talentovani muzičari izvodili su muziku na drevnim instrumentima čitava dva sata, nastupi su bili razvrstani u pet kategorija: sastavi i solisti od 1. do 4. razreda , sastavi i dueti od 5. do 8. razreda, kao solisti srednjoškolci. Manifestacija je brojala više od 100 izvođača koji su predstavili 18 različitih produkcija, a došli su iz 11 mesta Vojvodine: Belog Blata, Temerina, Torde, Sente, Mužje, Palića, Pačira, Novog Bečeja, Bogaraša, Skorenovca  i naravno Srbobrana.

Deca iz foklorne grupe “Pićpang” i devojačkog hora “Bodorka” iz Srbobrana, učestvovala su u revijalnom delu programa, sa željom da zabave publiku i ponude malo raznovrsnosti. Što se tiče takmičarskog dela “Zlatna citra”, najboljim citrašima pored bronzane, srebrne i zlatne povelje kao nagrade su uručene knjige i zahvalnice. Žiri u sastavu Borsi Ferenc i Sabo Gabrijela odabrali su  najbolje izvođače koje su nađrađeni sledećim priznanjima:

  • zahvalnica – Šandor David iz MKUD-a “Petefi Šandor” iz Torde,
  • srebrna povelja – grupa “Gilice” iz Belog Blata i “Kincsünk” iz Torde,
  • srebrna povelja – Violeta Lazar i Robertina Sabo iz Srbobrana, i duet Barta-Kočis iz Mužlje,
  • zlatna povelja – Veronika Seles iz Sente i Arpad Serda iz Mužlje,
  • bronzana povelja – MKUD-a “Sirmai Karolj” iz Temerina, i dve grupe iz KUD-a “Pačir”,
  • srebrna povelja – “Pićpang” citraši, trio iz Novog Bečeja i sastav KUD-a iz Bogaroša,
  • zlatna povelja – grupa “Kišbanda” iz OŠ “Servo Mihalj” iz Mužlje,
  • najveće priznanje ,,Zlatna citra“  pripala je citrašima iz Skorenovca.

U kategoriji srednjoškolaca bronzu je osvojio Aurel Hajdu iz Sente, a srebrnu Žolt Molnar iz Srbobrana i Adrijan Sajler iz Temerina.

Facebook Komentari