Gimnazijalci su nam približili kinesku kulturu

13. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Đaci i profesori gimnazije “Svetozar Miletić” neprestano organizuju zanimljive edukativne manifestacije i druženja u okviru svoje škole, uz koje učenje postaje lakše. Jedno u nizu takvih dešavanja je i upravo održan “Dan kineske kulture”.

Nakon dana u kojima su promovisani Nemački i Engleski jezik, na red je došla geografija, odnosno predstavljanje zemlje Kine. Najmnogoljudnija zemlja sveta bila je vrlo inspirativna za đake II1 odeljenja Gimnazije, i njihovu profesoricu Tijanu Melezović. Svih 24 učenika ovog odeljenja uzelo je učešće u programu predstavljanja Kine, a prikazali su ovu zemlju kroz mnoge segmente delovanja koji je čine jedinstvenom, pismo, arhitektura, hrana, umetnost i dr.

“U okviru dana posvećenih prirodnim naukama, na red je došla geografija, i danas smo posvećeni Kini. Moram reći, ideja je moja, i ja sam učenicima podelila zaduženja, ali oni su bili toliko inspirativni i zapravo su najveći deo svega ovoga oni uradili. Moram da im se zahvalim, jer su bili mnogo bolji od onoga što sam mogla da očekujem, pa i da sama uradim. Kinu na učeničkim štandovima danas možemo da omirišemo, vidimo i probamo. Na samom ulazu nas dočekuje ‘Kineskinja’ koja nas pozdravlja sa ‘mihao’, korak dalje nailazimo na dve devojčice koje pripremaju tradicionalne kineske čajeve, a zatim ulazimo u veliku prostoriju u kojoj su sa obe strane predstavljeni kulturno-istorijski spomenici i razvitak Kine. Jedan poseban odeljak predstavlja ptice i floru Kine, koja je zaista poznata po velikom broju raznovrsnih ptica, zatim odeljak za pande, koje su zaštićena vrsta i koje su simbol WWF-a, Svetske organizacije za očuvanje prirode”.

“Tu je i nezaobilazni Kineski zid, i ratnik koji nam se njega priča o nastanku zida, kako i kada je građen i koja je bila njegova svrha. Imali smo i dva štanda na kojima su devojčice zadužene za kviz i asocijacije, i jedan na kome se možete oprobati u kaligrafiji keneskim pismom. Kung Fu kao jedna od tradicionalnih kineskih veština našla je mesto kod nas, tu su u centralnom delu devojke koje se bave Mandalom, drevnom umetnošću koja nastaje posipanjem raznobojnih zrna peska. Poseban deo zauzima restoran ‘Kineski Zmaj’, u kom je glavni kuvar Paroški Lazar, koji sjajno priprema hranu za sve nas. Za kraj je ostavljeno malo iznenađenja, a to je predstavljanje pravog kineskog zmaja. Moram učenicima II1 odeljenja da se zahvalim na celokupnom radu i trudu koji su uložili, da bi se ovaj dan prikazao onako kako treba. Želim da se zahvalim i direktorki škole Mariji Tutorov, i pedagogici Tatjani Jojkić, koje su mi bile velika podrška, kao i roditeljima i sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće. U pitanju su doo ‘Paroški’ i ‘Bakin Kutak’ zdrava hrana”, rekla nam je Tijana Melezović profesorka Geografije.

Do kraja školske godine u Gimnaziji će biti još lepih dešavanja, Već u sredu i četvrtak, 15. i 16. maja u okviru “Dana otvorenih vrata”, u posetu dolaze đaci Osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Jovan Jovanović Zmaj”, kako bi se upoznali sa ambijentom, predmetima i profesorima, nebili se tako lakše odlučili da svoje školovanje nastave baš ovde. Sa istim ciljem, ali 22. maja, školu će posetiti deca iz škola “Petar Drapšin” i “Žarko Zrenjanin Uča”, kao i osnovci završnog razreda iz opštine Mali Iđoš. Svima će biti predstavljen “Opšti smer Gimnazije”, kao i novi smer srednje škole “Modni krojač”.

“Telefon isključi u društvo se uključi” naziv je novog projekta koji će biti realizovan svakog četvrtka od 17:00 do 18:00 časova u velikoj sali Gimnazije. Škola je obezbedila veći broj društvenih igara, koje će učenicima biti na raspolaganju, a za realizaciju je zadužena profesorka Psihologije i Građanskog vaspitanja, Sofija Madžgalj. Cilj je da se učenicima ukaže na činjenicu da postoje i drugi vidovi zabave sem mobilnog telefona, da je važno biti društveno aktivan i da je socijalizacija bitan deo života svakog pojedinca. Tih sat vremena nedeljno mobilni telefoni neće biti u fokusu ovih mladih ljudi, već će to biti monopol, riziko, domine i druge igre koje podstiču druženje.

Do juna meseca očekivana je realizacija bar još dve akcije, a jedna je već spremna. Reč je o iscrtavanju velikog murala na zidu škole, što ćemo sigurno ispratiti.

 

Facebook Komentari