“Danas slavimo mir i pobedu nad silama zla”

09. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Trg Slobode danas su posetili mnogi Srbobranci, više ljudi nego što je to do sad bio običaj došlo je da prisustvuje obeležavanju godišnjice pobede nad fašizmom.

Opština Srbobran je i ove godine organizovala svečani pomen stradalim sunarodnicima, koji su se borili za slobodu i svrgavanje fašizma, a 9. maj kao poslednji dan te borbe obeležava se značajno i mirno. Lokalnoj samoupravi pridružila su se kao i svake godine brojna udruženja i organizacije, koji žele da zajednički daju doprinos ovoj svečanosti.

Ispred spomenika na Trgu Slobode u Srbobranu, svečanost je otvorena himnom “Bože pravde” koju je izveo hor “Zora”, a zatim se pristupilo polaganju cveća u čast palih heroja. prvi su vence položili predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Radivoj Paroški, zamenik predsednika Lazar Krajinović i predsednica skupštine Milena Alargić. Nakon njih isto su učinili i: SUBNOR Srbobran, Udruženje ratnih vojnih veterana, Udruženje boraca “Hrabri borci”, Udruženje ratnih vojnih invalida, kao i lokalni odbori Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

 

Govor u kom se prisetio svojih iskustava, ali i nekih zanimljivih istorijskih činjenica, održao je predsednik SUBNOR-a u Srbobranu, Lubomir Panković, dok je program vodila i stihove govorila Nataša Živković iz srbobranskog Doma kulture.

Velikom broju okupljenih građana, a posebno mladima kojih je bilo zaista mnogo, obratio se i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji je podsetio na fašistički okupiranu Evropu i njeno oslobođenje: “Na današnji dan, nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju. Danas se sećamo višegodišnje patnje, razaranja, besmisla ratovanja, istovremeno slaveći mir i pobedu nad silama zla. Fašizmom okupirana Evropa za rezultat je imala razrušena sela i gradove, nevine civilne i vojne žrtve do tada neviđene u istoriji civilizacije. Razorena ekonomija i privreda, svakodnevna je opomena čovečanstvu, koliko je rat surov i kakvu nesreću donosi. Ne kaže se slučajno da je mir teško očuvati, za to je potrebno međusobno razumevanje, uvažavanje različitosti i tolerancije na čemu se temelje vrednosti prosperitetnog sveta, ali za to je potrebna i hrabrost. Nažalost borba za slobodu i mir skupo je plaćena jer su mnogi stradali, kao nevine žrtve, ili kao borci za oslobađanje okupiranih teritorija”.

“Treba praštati, hrišćanski je, ali se nikada ne sme zaboraviti stradanje, bol, prolivene majčinske i detinje suze zbog zlodela suludih i pomračenih umova. Nacističke tvorevine hitlerovske koalicije zadojene ideologijom takozvane više rase i čiste krvi, pre svega ideologije ludila, mraka i destrukcije, krenule su u istrebljenje i uništenje čitavih naroda. Tako je jedna od njih, Nezavisna država Hrvatska, u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Jadovnu i mnogim drugim svratištima, ubijala samo zato što je neko Srbin, Jevrejin ili Rom. I danas se u Evropi olako prelazi preko veličanja ustaštva, iako je to najgori oblik fašizma i nacizma. Ne smemo zaboraviti ni logor na Banjici, stradanje, đaka i rodoljuba u Kragujevcu, Kraljevu i gotovo svim drugim mestima pod okupacijom fašista. Danas odajemo poštu i sećamo se naših stradalnika, ali i boraca za slobodu i žrtve koje su položili na njen oltar. Veliku zahvalnost dugujemo našim precima, pripadnicima partizanskih jedinica, koji su dali ogroman doprinos pobedi nad fašizmom zajedno sa pripadnicima Crvene armije, sa kojima su u poslednjim godinama rata redom oslobađali sela i gradove u Srbiji”, rekao je Paroški, a zatim podsetio da su na Sremskom frontu živote položili mnogi Srbobranci, a da je baš u Srbobranu Maršal Tolbuhin planirao poslednje akcije za oslobađanje centralne Evrope. Predsednik je svojim sugrađanima čestitao Dan pobede nad fašizmom.

Svečanost je zatvorena horskim izvođenjem pesme “Ovo je Srbija”, a zatim su se pojedini građani uputili u dom SUBNORA-a, gde su pripadnici ovog Udruženja pripremili finu zakusku i osveženje, čime je proslava 9. maja privedena kraju.

 

Facebook Komentari