Srbobranska delegacija u poseti Mađarskoj

29. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Grad u Mađarskoj, pobratim Srbobrana, Orošhaza proslavila je jubilej 275 godina od osnivanja, a našu opštinu na ovoj svečanosti predstavljala je delegacija u sastavu: predsednik opštine Radivoj Paroški, članovi Opštinskog veća Zoltan Ifju i Beata Sabadoš-Fodor.

Prostor na kom se nalazi Orošhaza naseljavan je dva puta, ali se kao dan osnivanja uzima drugi, 24. april 1744. godine, kada su Turci napustili te prostore. Prvi žitelji bili su evangelisti iz Zombe koji su počeli da obrađuju lokalnu zemlju, sagradili su prve kuće i evangelističku crkvu, što predstavlja stalnu naseobinu iz koje je nastala današnja Orošhaza. Zbog toga se Đurđevdan, 24. april po gregorijanskom kalendaru, obeležava kao praznik grada.

Na platou ispred crkve u Orošhazi, gradonačelnik ovog mesta Zoltan David i bivši gradonačelnik Bela Nemet, svečano su otkrili bronzano crkveno zvono, koje stoji na stalku od specijalnog krečnog kamena, a delo je vajara Gabora Banfi. Zvuk ovog zvona treba stalno da podseća građane na mir božiji, zbog čega je nakon otkrivanja prvi put i zazvonilo. Svečanost je uključivala i dodelu  priznanja i povelja naistaknutijim preduzetnicima, kulturnim i prosvetnim radnicima, sportistima, radnicima javnog života, kao i zdravstvenim radnicima.

Predsednik opštine Srbobran bio je jedan od četvorice predsednika iz gradova pobratima, koliko ih ima Orošhaza, čime je našem Srbobranu ukazana velika čast. Nakon svečanosti kojoj je prisustvovao, Radivoj Paroški rado je govorio o ovoj poseti: ,,Prisustvovali smo svečanosti obeležavanje Dana grada Orošhaza, naše prijateljske, pobratimske opštine iz Republike Mađarske. To je bila jedna skromna, ali veoma lepa manifestacija   posvećena precima koji su pre 275 godina došli na prostor sadašnje Orošhaze i formirali naselje koje je kasnije izraslo u veći a sada u razvijen i moderan grad. Tim povodom otkriven je i spomenik koji podseća i simbolizuje vreme dolaska. U Orošhazi smo uvek lepo primljeni, i naši susreti svaki put donose nešto novo u produbljivanju naših odnosa i međusobne saradnje. Tako smo, iako je slavljenički dan, razgovarali i o modalitetoma razmene učenika, odnosno omladine dve opštine. Pored već razrađenog sistema razmene, odnosno boravka naše dece u Orošhazi i u Sutomoru, dogovorili smo da će od ove godine naša deca boraviti u dve smene u letivalištu u Orošhazi. To mogu biti učenici kao do sada, ali i naši mladi sportisti koji će tamo  obaviti i deo sportskih priprema. Izražavam svoje zadovoljstvo čvrstim i svestranim odnosima između dve opštine, koji se ogledaju u kulturnoj, prosvetnoj, turističko i sportskoj saradnji, a što je od veoma velikog značaja ne samo za našu, mađarsku zajednicu, nego za sve građane Opštine Srbobran“.

Foto: Tibor Rosta

Facebook Komentari