Dr Micić nam je predstavio “AB OVO”

27. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Dom kulture priredio je u četvrtak u svojoj galeriji književno veče, na kom se čitalačkoj publici svojom novom knjigom predstavio dr Milan Micić, istoričar i književnik.

Iako je domaćim čitaocima umitnosti već odavno poznat, novo delo doktora Micića, knjiga “AB OVO”, donosi nam nešto novo. Do sada se ovaj pisac bavio istorijskim dešavanjima sa kraja 19. i u provoj polovini 20. veka, a ovoga puta on koristi pouzdanu istorijsku građu iz 18. veka kako bi oživeo i ovaj buran deo srpske istorije. Iako je reč o proznom delu, a pisac je naučni radnik, istoričar, koji ne ostavlja prostora za pogrešno tumačenje činjenica, on piše priče koje su gotovo lirski izvezene i koje se sa lakoćom čitaju kao bogato ukrašeni stihovi pesme.

Micić je okupljenim slušaocima, u galeriji kulturnog centra opštine, sa radošću pročitao nekoliko svojih kratkih priča, kako bi im dočarao svet koji je otkrio. Time je probudio znatiželju pojedinaca u publici, koji su knjigu želeli da poseduju istog momenta, kako bi paralelno sa njim iščitavali tekst i vraćali se na najbolje delove istog. Autor je bio otvoren za razgovor sa okupljenima, što su oni drage volje iskoristili da kažu šta im se najviše dopalo i gde su bili trenuci koji su ih baš oduševili.

Knjiga se sastoji iz 11 priča, koje su tematski povezani, ali su suštinski potpuno različite i jedinstvene, što tekst čini zanimljivim za čitanje, a stranice se brže smenjuju pred očima. “Kiša i Nesanica su prva priča u seriji, koja ima 11 nastavaka koji se protežu kroz snove i kroz javu, geografski na prostoru između Hercegovine, Bosne, Banata, Srema, Budima i Trsta, na jednom širokom prostoru gde su živeli Srbi u nekadašnjim pređašnjim vekovima i gde su trajali u ovom veku koji je odlučujući za srpsku istoriju jer su tada Srbi pa i drugi narodi prelazili iz svog prethodnog srednjevekovnog doba, u moderno doba. Neki od istoričara odnosno književnih kritičara nazvali su ovu knjigu baroknom knjigom, knjigom koja je puna nekih kitnjastih delova, poput neke barokne građevine”, rekao je dr Milan Micić, pokušavajući da sažme suštinu onoga što je međ koricama knjige sakriveno.

Facebook Komentari