Posetili smo VII Zmajev Festival Nauke

17. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Zabava

Ovogodišnji “Zmajev Festival Nauke” 7. po redu otvorili su danas direkorica škole “Jovan Jovanović Zmaj”, Erika Munjin Sokola, i koordinatorka festivala, Adrijana Vereš, nakon čega su najmlađi posetioci pohrlili na učeničke štandove.

Kao i ranijih godina, oko 15 predmetnih  nastavnika  i oko stotinak učenika pripremili su naučne štandove na kojima su se mogli videti brojni eksperimenti, kvizovi, trikovi, asocijacije i drugo. Na štandu iz oblasti Fizike prikazani su: strujno kolo, tornado u tegli, magično mleko, magičnkesa i magični balon, kako nastaje elektricitet. Hemičari su u čast Dimitrija Ivanoviča Mendeljejeva i 150 godina postojanja periodnog sistema elemenata učenicima pripredili igre na periodnom sistemu elemenata  i eksperimente sa veoma zanimljivim hemijskim reakcijama.

Na štandovima predmeta Geografija predstavljena je “Lepa naša Vojvodina”, kroz nošnje, muziku, hranu i običaje Vojvođana. Analiza mesta zločina je bila preokupacija biologa. Na ulazu u kabinet posetioci festivala su mogli da vide jedno realistično mesto zločina, sa sve forenzičarima, analiziama otisaka prstiju, đaci su izolovali DNK iz usne duplje posetilaca, mikroskopirali su preparat krvi, dlake i ostale tragove sa mesta zločina da bi na kraju otkrili “ko je ubica”.

Muzička kultura se bavila stvaranjem zvuka iz različitih prirodnih predmeta, izvođenjem muzike na muzičkoj tabli i internet prezentacijom o stvaranju zvuka u čašama sa vodom. Jezičke radionice su se bavile nemačkim i engleskim jezikom,matematika trikovima sa kartama i logičkim zadacima, a mlađi učenici, četvrtog razreda, predstavili su igre sa brojevima i nenjutnovski fluid.

 

“Festival smo spremali, otprilike mesec dana, učenici su dolazili u popodnevnim časovima, vredno i neumorno radili na prezentaciji eksperimenata, pravili panoe, nagrade za posetioce, poklončiće i slično. Oni su zaslužni za dobru atmosferu, oni su zaslužni što se glas naše škole daleko čuje i što svi znaju šta Zmajevi đaci umeju. Kao koordinator čitavog projekta i sa sedmogodišnjim iskustvom u organizovanju Festivala, a i u prosveti, mogu da kažem da naša deca mogu sve, žele sve i znaju sve da urade, samo kada ih malo usmerimo. A naš posao, posao nastavnika dobija onu posebnu draž kada vidimo učenike željne znanja sa iskrom radoznalosti u očima i kada tu radoznalost kroz ovakve aktivnosti uspemo da nahranimo.  Nije škola samo da se uči na časovima dok nastavnik priča gradivo, škola je kada svu teoriju dožive, opipaju , iskuse i kroz praktičnu nastavu. Zato je ovaj Festival toliko popularan među decom. Profesionalna orijentacija, vršnjačka edukacija, korelacija između predmeta, međupredmetna kompetencija i preduzetništvo, građenje timskog duha i prijateljstva su samo neki od ciljeva koje smo mi danas, ovom manifestacijom ispunili. Moram da naglasim da smo sav novac koji smo dobili prodajom papira sa akcije ‘Papirko’ uložili za organizovanje ovog  Festivala”, rekla je nastavnica biologije, Adrijana Vereš, koja se zatim zahvalila i brojnim sponzorima koji su podržali ovogodišnju manifestaciju, između ostalih: Delicious piceriji, DK Photo, S-print štampariji,  gvožđari AS Dom plus, STR Boki-plus i lokalnoj samoupravi koja je i ove godine podržala Festival.

 

Ove godine su festival posetili i specijalni gosti, predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su učenicima držali prezentaciju o tome kako brzo i efikasno reagovati kada u prirodi naiđe na povređenu životinju, koja je pri tom zaštićena vrsta, kako je zbrinuti, koga zvati i u koje prihvatilište je poslati. Posetioci su na ovom štandu mogli pogledati i impozantne vrste prepariranih životinja.

U okviru ovogodišnje manifestacije predstavili su se i đaci ostalih škola iz opštine Srbobran. OŠ „Petar Drapšin“ iz Turije, imala je štandove sa Eko igrama od reciklabila, igre poput gađanje limenki, bacanje čepova i eko-slagalice. Osnovci iz škole „Žarko Zrenjanin-Uča“ Nadalj, predstavili su se štandom sa temom geografije, dok su đaci iz „ Vuk Karadžić“ škole pripremili štand za geografiju i fiziku. Srednjoškolci iz Gimnazije i ekonomske škole „ Svetozar Miletić“ predstavili su posetiocima ozbiljne naučne eksperimente iz oblasti hemije.

Facebook Komentari