Rajko Karišić: Ravnica mi je ušla pod kožu i nosim je u sebi

03. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Ustanova kulture u Srbobranu, na sinoćnjem otvaranju izložbe slika akvarel tehnike, još jednom je u svojoj galeriji ugostila i pozdravila Rajka Karišića, umetnika koji je svojim izražavanjem prepoznatljiv gde god da izlaže.

“Rajko Karišić je jedan od onih stvaraoca koji nastoji da svojim raznovrsnim umetničkim porukama učini ovaj naš prirodni svet smislenijim i lepšim i usmerava nas da uočimo i prepoznamo njegove raličite lepote u ovom današnjem sveukupnom obezglavljenom haosu koga svi iz dana u dan živimo”, reči su kojima je Tamara Baranovski, akademska slikarka, opisala Rajka i njegovo stvaralaštvo, a mi se moramo složiti sa ovom njenom opservacijom.

Izložbu je, kako to u domaćinskoj kući i treba da bude, otvorio direktor Doma Kulture, Vladimir Nikolić, koji je Karišiću poželeo dobrodošlicu. Predstavio je publici svog gosta, njegov bogat slikarski, ali i fotografski, opus kao i brojne nagrade i priznanja koja govore o kvalitetu izražaja ovog umetnika. Malo bliže je svog kolegu predstavila pomenuta slikarka, Tamara Baranovski, koja Rajkova dela i njegovo razmišljanje na temu umetnosti uopše, dobro poznaje.

Kako bi ovo otvaranje izložbe bilo svečanije i zanimljivije, priređen je i mali program posetiocima. Mlada violinistkinja, učenica  II. razred OMS Vrbas, Mila Dunđerski, izvela je na svom žičanom instrumentu prigodan muzički komad, dok ju je sa klavira pratila Adrijen Milivojević. Nakon muzičkog dela, učenica osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, Jovana Mihajlović predstavila se lepim recitalnim nastupom.

Rajko Karišić, ljubiteljima umetnosti iz Srbobrana je poznat prvenstveno zato što je do pre desetak godina živeo i radio u Vrbasu, te je često boravio i u našem mestu, ali ga je put odveo u prestonicu, koji danas naziva domom. “Dolazim u Dom kulture u Srbobranu kao jedan Beograđanin. Ovde veoma volim da izlažem jer sam u ranijem periodu svog stvaralaštva imao priliku da izlažem u ovoj galeriji, i ne samo što mi se sviđa prostor, nego i ljudi koji su izuzetni. Izuzetno cenim direktora Nikolića i gospođu Božanu Stojković, a i veoma su raspoloženi za saradnju, na kojoj im se ovom prilikom zahvaljujem. Nedavno sam ovde imao izložbu manastira Hilandara, zatim sam učestvovao u Božaninom projektu o poznatim žiteljima Srbobrana sa svojim znanjem i umećem u reprodukovanju fotografije, napravio sam njihove portrete na platnu”.

” Ovoga puta sam kod vas u vidu autora samostalne izložbe sa željom da prikažem svoje akvarele. Za mnoge je to iznenađenje jer sam ja već 46 godina poznat po svojim fotografijama. Moji prijatelji naravno znaju da se ja bavim i slikarstvom i da slikam od najranije mladosti, a još tad mi je bila želja da upišem srednju umetničku školu, međutim roditelji nisu imali razumevanja za te moje stvari. I pored toga što sam mašinski inženjer, ja sam poznat kao autor bezbrojnih fotografskih izložbi i kao autor preko 90 knjiga, foto monografija. Jedini sam živi fotograf, dobitnik Vukove Nagrade, najvišeg priznanja kulturno prosvetne zajednice Srbije, koja se dodeljuje već punih 50 godina. I pored svih nagrada koje sam dobio, najvažniji mi je sud ljudi, koji kad dođu imaju ozarena lica pred mojim radovima. Ovoga puta se predstavljam akvarelima Moja ravnica, jer ja tu ravnicu nosim u sebi, ona mi je ušla pod kožu i deo je mog krvotoka. Pokušao sam da na likovni način, svojim izrazom i rukopisom predstavim svoj doživljaj, ljubav i osećanja prema toj ravnici u kojoj sam se rodio. Ove slike su moj omaž, mojim sugrađanima, mojoj ravnici i lepotama Vojvodine”, reči su kojima se predstavio Rajko Karišić.

Rajko je najavio svoju novu knjigu, u kojoj će se predstaviti portretima, za čije stvaranje je koristio olovku umesto objektiva. Kaže da ne razume ljude koji svoje stvaralaštvo ljubomorno čuvaju za sebe, jer tu lepotu treba podeliti sa drugima, i to u što većem auditorijumu, zbog čega on sve što napravi podeli sa drugima.

Facebook Komentari