Istaknuto učešće srbobranskih Udruženja RVI na pokrajinskoj skupštini saveza

25. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Skupština saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulog borca pokrajine Vojvodine održana je u Novom Sadu, a srbobranske borce, između ostalih,  predstavljalo je udruženje „Hrabri borci“.

Čak 19 udruženja uzelo je učešće u radu skupštine, podneti su izveštaji o radu i usvojen plan rada za 2019. godinu. Predstavnici u ovoj skupštini raspravljali su na temu momentalnog stanja i rada u udruženjima. Razmatrani su svi trenutno postojeći predlozi koji se tiču izmene zakona o URVI i PPB, a koja se odnosi na status invalida i penzionera, ali su razmenjena i iskustva, sa kojima se članstvo svakodnevno suočava na terenu.

„Hrabri borci“ iz Srbobrana najmlađe su udruženje koje je član saveza, a osnovano je juna 2018 godine. Predsednik udruženja Mirko Slavuj predstavljao je Srbobran i njegove borce, sa još tri delegata iz opštine. Nakon završetka svih tačaka dnevnog reda, Slavuj je izjavio da je udruženje osnovano prošle godine, i da im je bila velika čast, što su prvi put pozvani na skupštinu RVI i PPB Pokrajne Vojvodine: ,,Imamo iste ciljeve, borimo se za ista prava svih onih, koji su sa nama kao borci, oficiri ili na bilo koji način bili neposredni učesnici ratova devedesetih godina prošlog veka. Velika nam je čast, što smo kao udruženje priznati i pozvani na ovu skupštinu. Sama činjenica, da smo se formirali ukazuje na to, da postoji potreba, da se bivši borci zajedno zalažu za ono, što im pripada“.

Predsednik Udruženja Ratnih vojnih inalida iz Srbobrana, Goran Mijonić, je rekao sledeće: “Veliki je problem zakon po kom kada ratni vojni invalidi nakon što navrše 65 godina i odu u zakonsku penziju gube sva prava. Ja sam nastadao sa 21 godinu kao pripadnik specijalnih jedinica MUP-a, a sa 22 sam otišao u invalidsku penziju. Koliko sam ja mogao staža imati? Mi u opštini Srbobran imamo izuzetnu saradnju sa organima lokalne samouprave i veliko razumevanje predsednika opštine, sva prava koja smo mogli ostvariti sa lokalnom samoupravom mi smo ostvarili, ostale su još samo tehnikalije koje se tiču osoba sa invaliditetom i obeleženosti institucija”.

O ovoj temi govorio je i Milan Popić, pravnik i invalid, koji o ovoj temi zna možda i više od većine drugih: ,,Niko se za naša prava neće boriti. Za iste se moramo izboriti sami, sa svim zakonskim sredstvima. Ujedno, zakon o nama se stalno prepisuje, i ne uzimaju se u obzir amadmani, koje predlažu članovi i udruženja RVI”.

U Vojvodini ima oko 10.000 ratnih vojnih inalida, što predstavlja značajnu populaciju, i u savezu su svi mišljenja da država mora više paziti na njih. Niko od tih ljudi ne sme se osećati kao građanin drugog reda.

Facebook Komentari