Sa lepim vremenom došle i popravke kolovoza

24. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Saobraćaj

Putari koji rade na saniranju udarnih rupa prvi su vesnici proleća, stara je kamiondžijska šala, ali kako ovoga puta nije reč o šali već se sa radovimna zaista počelo uz prve lepe dane, red je bio i da se obiđu neke udarne rupe u Srbobranu.

Po najavama iz opštine Srbobran u ove svrhe, odnosno u reparaciju najoštećenijih ulica i ove godine će se značajno ulagati, a postoje i planovi da se kompletna putna infrastruktura u opštini dovede na zavidan nivo.

Putare smo našli u Dobrovoljačkoj ulici, na potezu od ulice Svetog Save prema zgradi Suda, gde su asvaltom popunjavali prethodno očišćena oštećenja, to jest rupe. Saznali smo da se sa radovima počelo na nekoliko lokacija, od kojih su neke i u Turiji.

Za više konkretnijih informacija o ovoj temi morali smo se uputiti u zgradu opštine, tačnije u kancelariju predsednika opštine, gde nam je Radivoj Paroški odgonetnuo sve, ali najavio i nešto novo. “Sanacije udarnih rupa koje se trenutno rade su u okviru Javne nabavke iz prošle godine. U 2018. godini je urađeno radova u vrednosti od oko 2,5 miliona dinara, još toliko je novca otprilike ostalo namenjenih za tu Javnu nabavku, i to se sad upravo radi. To znači da smo mi u budžetu obezbedili 5 miliona za udarne rupe, ali smo isto tako dobili iz republičkog budžeta 5 miliona iz tekuće budžetske rezerve od prošle godine, i to smo takođe namenili za udarne rupe i sanaciju puteva. To znači da neće samo udarne rupe biti sanirane, nego ćemo ići i na veće površine puteva, u ulicama koje su u lošem stanju. Prošle godine smo tako uradili ulicu Žarka Zrenjanina, gde je nekih 50 do 100 metara presvučeno asvaltom, tako da ta ulica sada izgleda mnogo bolje i služi svrsi. Kada su putevi u pitanju hoću da dodam da smo u pripremi Javne nabavke koja će biti značajnijeg karaktera. U saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, na trasi puteva kojima oni voze, obezbedili smo 14 miliona dinara za sanaciju tih puteva i ulica. Uskoro krećemo sa rekonstrukcijom tih puteva, što uopšte nije malo i nadam se da ćemo uskoro imati sasvim drugačiju sliku kada su putevi u našim ulicama u pitanju. Upravo kreće i sanacija prostora male pijace i celog tog Trga na Begluku, ta investicija je 11 miliona dinara i mislim da će taj deo Srbobrana imati sasvim drugačiju sliku”.

“Ono što želim da najavim, naglašavam to je samo najava, pošto su putevi u našim ulicama u vrlo lošem stanju, treba učiniti dosta napora da se one saniraju, Razmišljamo o javno-privatnom partnerstvu koje će omogućiti ubrzanu sanaciju puteva u ulicama sva tri naseljena mesta naše opštine. Smatram da ćemo  time ubrzati poslove oko sanacije puteva. Radi se o tome da se ulazi u partnerstvo sa kompanijama  koje idu na sanaciju puteva, mi se ne zadužujemo bankarski, to nije naš dug, a godišnje izdvajamo određena sredstva kao što i sada izdvajamo sredstva za sanaciju puteva i udarnih rupa. Partner u ovom odnosu se zadužuje bankarski, ili ima svoja finansijska sredstva koja će uložiti za sanaciju ovih puteva. Taj period otplate će trajati između 5 i 10 godina, a mi ćemo u roku od 2 ili 3 godine imati sanirane sve puteve” , detaljno je objasnio sve o ovoj temi predsednik Paroški.

Facebook Komentari