Izložba slikara Danila Vuksanovića ostavila je snažan utisak

19. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava, Zabava

U galeriji Doma kulture sinoć je otvorena izložba slika Danila Vuksanovića pod nazivom “Mit i sveto”, kojom se posle 8 godina pauze predstavio domaćoj publici.

Zidove galerije bile su popunjene slikama uglavnom velikog formata, na kojima su vrlo ekspresivno prikazani momenti, mesta i ličnosti istorije srpskog naroda, kroz vizuru priznatog umetnika. Izložbu je otvorio i Vuksanovića okupljenim građanima predstavio, direktor ustanove kulture Vladimir Nikolić. On je takođe najavio i izvođače koji su svečanost otvaranja izložbe učinili svečanijom. U pitanju su mlade pijanistkinje Jelena Bojanić i Jelena Josifljević, učenice 5. i 6. razreda koje su na klaviru izvele po jednu kompoziciju. Posle njihovih nastupa, čitanjem poezije i filozofskih misli Ive Andrića i Vladike Nikolaja Velimirovića, prisutne je zabavila gospođa Nada Šarčev.

Brojna publika bila je vrlo zainteresovana da pobliže pogleda uzložena dela i porazgovara sa umetnikom, jer su bili potrebni odgovori na mnoga pitanja nastala nakon proučavanja eksponata. Kako smo i sami imali slična pitanja, uputili smo ih Danilu, a on nam je dao sledeće odgovore.

“Izložba koju priređujem u Srbobranu nazvao sam ‘Mit i sveto’. To su u stvari dela nastala iz mojih razmišljanja o mitologiji, nekih alegorija vezanih za istoriju Matice srpske, ali i neke opšte stvari koje su vezane za srpsku istoriju i nasleđe naroda. Odabrao sam 21 rad iz nekoliko različitih ciklusa koji su rađeni u istoj tehnici. Dominiraju slike iz ciklusa ‘Plavi krug’ koje sam radio za izložbu u Sentandreji 2015. godine, koje se bave Gavrilom Stefanovićem Venclovićem i crkvama koje se tamo nalaze, jer sam smatrao da svi ti naši punktovi od Sentandreje do Srbobrana treba da se prikažu. Srbobran je za mene jedan vrlo bitan centar i bilo je zanimljivo odabrati slike koje bih predstavio u galeriji koja mi je od ranije poznata. Poslednji put sam ovde izlagao 2011. godine, a sada su ovde izložene slike nastale posle tog perioda i nadam se da će publika biti zadovoljna. Za ove slike korišćena je kombinovana tehnika, git, pesak, akril, ali i kolaž. Tu su posebno značajne slike koje sam radio za godišnjicu Petrovaradinske bitke u koje sam pokušao da ugradim neke istorijske dokumente”. 

Izložba će krasiti galeriju Doma kulture sve do 1. aprila, tako da svi koji nisu bili na otvaranju mogu da pogledaju izložena dela i u njima uživaju, pokušavajući da razaznaju šta koje predstavlja, pre nego što pročitaju naziv pod njima koji pojašnjava prizor.

 

Facebook Komentari