Za svaku pohvalu: Kafić Amadeus HUMANITARNOM KAFOM sakupio novac za pomoć “Biseru”

16. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Svako od nas može, ako to želi, da bude human i svojim činjenjem napravi iskorak u pravom smeru, ali iz nekog razloga to malo ko radi. Pravi primer društveno odgovorne i nesebične osobe je Nikola Aleksijević iz Turije, koji je Udruženju “Biser” dao vrednu donaciju.

Nikola je vlasnik ugostiteljskog objekta “Amadeus”, kafića u Turiji, koji je svoju potrebu da pomogne drugima pretočio u uspešnu akciju. Odrekao se dela zarade koju ostvaruje na prodaji kafe, nazvao je taj  artikal u svom cenovniku “Humanitarna kafa” i ponudio je gostima. “Palo mi je na pamet da bih mogao da pomognem nekome u našoj opštini, nije mi bilo bitno kome, da odvojim jedan posto svoje zarade nekome kome je novac potreban. 12. februara smo počeli akciju prodaje kafe, sa planom da narednih 200 prodatih kafa, odnosno 10.000 dinara, damo u humanitarne svrhe. Tih 200 kafa je prodato za tačno mesec dana. Tako je naša akcija HUMANITARNA KAFA uspela. Sad kad vidimo da to lepo funkcioniše, spremni smo da se na isti način odazovemo svakom pozivu sa humanim ciljem. Biće nam drago da pomognemo još nekom” , izjavio je mladi preduzetnik nakon što je novac dodelio udruženju “Biser” iz Srbobrana.

Udruženje za pomoć MNRO iz Srbobrana “Biser” poznato je po svom radu i posvećonosti istom, tako da je njihova adresa, sigurni smo u to, pravo mesto za Milanovu donaciju. “Danas smo potpisali ugovor o donaciji sa kafićem Amadeus iz Turije. Ovaj ugovor je drugačiji od svih do sad potpisanih, jer u sebi ima elemente socijalnog preduzetništva. Ono podrazumeva da preduzetnička radnja, ili firma, može deo svoje zarade da usmeri u svoju zajednicu i proceni kome je taj njihov dinar najpotrebniji. Kafić Nikole Aleksijevića je akcijom HUMANITARNA KAFA pomogao Udruženju Biser, nemenjajući cenu svake pojedinačne kafe on je direktno poklonio svoju zaradu. Republika Srbija već par godina pokušava da definiše zakon kojim bi se svi preduzetnici u našoj zemlji uključili u socijalni aspekt preduzetništva na jedan od dva načina. Firme mogu da pomognu društvu tako što će zaposliti lica sa invaliditetom, tako im obezbedivši prihode za život, ili kao što je danas slučaj, odricanjem dela zarade. Mislimo da je ovo jako dobar primer o kom treba da se govori i da se pohvali. Mi smo do sad organizovali razne akcije u kojima su nam ljudi zaista mnogo pomagali i uz čiju pomoć smo obezbedili dnevni boravak za naše korisnike, ali su sve te akcije bile jednokratne. Ovakvim vidom socijalnog preduzetništva mogu se obezbediti trajni prihodi za one kojima je pomoć potrebna”, reči su gospođe Slavke Popić iz Udruženja “Biser”, koja je na posletku zatražila da svi zajedno podržimo ideju saveta za socijalnu zaštitu i zdravstvo opštine Srbobran, koja predviđa osnivanje fonda solidarnosti, čime bi se regulisali tokovi novca, kako prikupljanja tako i trošenja, u ovakvim i sličnim akcijama.

Facebook Komentari