Omladina iz Turije organizovala radnu akciju “Čišćenje Beljanske bare”

16. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Samoinicijativno organizovanje građana oko zajedničke, ili prosto dobre, ideje pojava je koju treba podsticati, a baš jedna takva družina okupila se danas na Beljanskoj bari sa željom da očiste priobalje i tako ovaj park prirode potencijalnim izletnicima učine lepšim i prijatnijim.

Kako je Beljanska bara rezervat koji se nalazi na obodu Turije, sasvim je logično bilo za očekivati da će inicijativa čišćenja doći baš iz ovog mesta. Sve je počelo deljenjem statusa na facebook profilima mladih Turijaca, u kom se poziva da se radno raspoloženi akcijaši okupe u subotu kod letnjikovca na Beljanskoj u 9:00. Naravno poželjno je bilo poneti i neke alatljike.

Odziv je bio dobar, tako da se jutros na dogovorenom mestu našlo dvadesetak baš raspoloženih udarnika. Počelo se sa čišćenjem već na samom mestu skupa, a zatim se akcija polako širila do svih dostupnih delova ovog izletišta. Uklonjena je veća količina polupanog stakla, automobilskih guma, plastike, a nije nedostajalo ni keramičkih sanitarija. Na iznenađenje svih pronađena su i raspadnuta životinjska trupla koja su takođe uklonjena.

Iako ova družina insistira na tome da su oni jedna homogena celina bez želje da se iko istakne kao vođa, morali smo izdvojiti nekoga da nam kaže nešto više o samoj akciji, kao i da nam otkrije kakvi su planovi za dalje, ako ih uopšte ima. Raspoložena za izjavu bila je Marija Ćirković:“Vođeni idejom da se stvari mogu promeniti na bolje tek kad se mi sami budemo počeli više truditi da doprinosimo našoj lokalnoj zajednici, odlučili smo se za akciju čišćenja Beljanske bare. Za prvu akciju ovakvog tipa naš broj je bio solidan što je veliki uspeh s obzirom da smo o ovoj akciji obaveštavali ljude uglavnom preko društvenih mreža. Ako svako od nas voli kad mu je dvorište čisto treba da se potrudi i da priroda koja ga okružuje bude isto čista. Ovom akcijom nadamo se da ćemo postići da se na Beljansku baru opet vrate rekreativci i turisti. Planiramo da se održava sve češće i da sakupimo što više omladine. Ovo nam je prva zajednička akcija, a već sledeća će biti pošumljavanje i još svašta nešto” , ukratko nam je objasnila Marija, sa porukom za kraj da samo svi zajedno možemo nešto da promenimo.

Facebook Komentari