Predavanje NSZ privuklo mnogo privrednika

15. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Privreda

Privrednici i preduzetnici u opštini Srbobran imali su retku priliku da prisustvuju prezentaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je u Velikoj sali opštine predstavila svojih novih 12 konkursa i Javnih poziva.

Sala je bila iznenađujuće dobro ispunjena, a primetno je bilo prisustvo mnogih poznatih lica iz oblasti privrede naše opštine, malih preduzetničkih firmi, ali i predstavnika javnog sektora. Svima njima je grupa predavača, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavila ponudu i uslove javnih poziva i konkursa čija svrha je aktivno zapošljavanje većeg broja ljudi u malim srediama, u cilju smanjenja nezaposlenosti uz podršku poslodavcima. Akcenat je stavljen na lica sa evidencije nezaposlenih, njihovom upošljavanju, ili samozapošljavanje, upućivanje na stručne prakse, javne radove, obuke, a poseban konkurs je otvoren za teže zapošljive grupe. Sve ovo ukupno, zainteresovalo je poslodavce iz Srbobrana, što brojnost prisutnih potvrđuje, te je za očekivati da će i zapošljavanje preko ovih konkursa biti realizovano u jednakom broju.

“Već godinama sarađujemo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, imamo zajedničke programe i udružujemo sredstva. Prošle godine smo zajedno izdvojili ukupno šest milona dinara za određene programe kao što su: samozapošljavanje, stručna praksa, javni radovi. Ove godine idemo u nekom izmenjenom obliku, ali saradnja postoji više godina i ona je na dobrom nivou. U opštini Srbobran nezaposlenost je pala za osam posto, pa je sada na evidenciji 1.600 nezaposlenih lica, dok je ranijih godina taj broj bio znatno veći. I naši privrednici zapošljavaju, ali značajno je to što je proteklih godina jedan broj osoba do posla došao tako što je naša država omogućila raznim programima zapošljavanje u Novom Sadu, u velikim kompanijama. Slika za Srbobran je vrlo povoljna, s obzirom da naša opština ima oko 16.000 stanovnika i u tom smislu smo zadovoljni. Drago mi je što su se današnjoj prezentaciji odazvali brojni privrednici i nadam se da će imati mogućnosti da iskoriste povoljnosti i subvencije koje im nudi Nacionalna služba za zapošljavanje”, izjava je predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog o ovoj temi.

Tatjana Vidović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu, izjavila je da je svrha ovakvih prezentacijaa da se poslodavci  informišu direktno o svim javnim pozivima koji su na raspolaganju. “U ovoj godini imamo budžet od čak četiri milijarde dinara, što je više nego prošle godine. Dodatna sredstva od 550 miliona su na raspolaganju iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ni to nije sve jer će nam dodatna sredstva biti na raspolaganju i iz budžeta Pokrajinske vlade, za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja, i budžeta lokalnih samouprava, za realizaciju lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Želim da iskoristite sredstva koja su vam na raspolaganju, da intenziviramo saradnju i da zajedničkim snagama još više smanjimo nezaposlenost i otvorimo nova radna mesta. Nacionalna služba za zapošljavanje ima dobru saradnju sa republičkim organima, sa Pokrajinskom vladom i sa lokalnim samoupravama na teritoriji Južnobačkog okruga. Istakla bih veoma dobru saradnju sa opštinom Srbobran koja svake godine izdvaja određena sredstva u cilju smanjivanja broja nezaposlenih lica”, bliže nam je gospođa Vidović objasnila neke aspekte svog rada, a zatim je pozvala poslodavce da u bogatoj ponudi izaberu sebi najpogodniji program i da ga uz pomoć NSZ-a realizuju.

Facebook Komentari