Najbolji recitatori srbobranskih škola na jednom mestu

07. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura, Škola

Narodna biblioteka Srbobran ugostila je danas mlade recitatore iz cele opštine. Gotovo dve decenije je ova Ustanova domaćin opštinske smotre recitatora, a danas je u njenim prostorijama nastupilo 76 dece.

Smotra je namenjena svim đacima škola u našoj opštini, kako osnovcima tako i srednjoškolcima, ali su ove godine izostali gimnazijalci, jer se niko od njih nije prijavio za takmičenje. Učenici mlađih razreda iz sve četiri osnovne škole brojali su ukopno 41 recitatora, dok je starijih osnovaca bilo 35. Zbog činjenice da je broj recitatora po pojedinačnim školama mali, nije bilo potrebe da se organizuju školska, nego se odmah pristupilo opštinskom takmičenju.

Direktorka Narodne biblioteke, Eva Kiš, glavni je organizator ovog skupa i samim tim najbolji sagovornik na ovu temu. Ona nam je bliže pojasnila sistem takmičenja: “Smotra recitatora koju organizuje Narodna biblioteka je samo prvi stepenik u velikom republičkom takmičenju ‘Pesnik mog zavičaja’ , koje organizuje Savez amatera Srbije. Naš žiri danas će izabrati po dva najbolja recitatora iz svakog uzrasta i oni će predstavljati našu opštinu na Zonskoj smotri Južnobačkog okruga, koja će se održavati u Baču. Ukoliko naši đaci prođu ovaj rang, nastupiće u Sečnju na Pokrajinskoj smotri i kasnije na republičkoj. Sve zajedno ove smotre čine jednu veliku manifestaciju koja praktično obuhvata celu Srbiju. Našu decu će pratiti žiri u sastavu Zeremski Staljinka, učiteljica u penziji iz Turije, i Horvat Futo Hargita, profesorica na katedri za mađarski jezik filozofskog fakulteta u Novom Sadu”.

Gospođa Kiš je zatim objasnila da je izbor pesama ostavljen deci, njihovim učiteljima i nastavnicima, ali se očekuje da tekst izabrane pesme odgovara uzrastu deteta, kako bi ono moglo da razume stihove koje izgovara. Iako u tom pravilu ima čestih odstupanja, nije primereno da osnovci recituju neke teške ljubavne stihove Šantića, ili Desanke Maksimović. Sama tema izborne pesme nije mnogo bitna, ali je važno da ona ne bude preduga.

Srbobran sigurno ima talentovane dece, a činjenica da niko nije otkazao učešće, navodi nas na očekivanje je da će nas u Baču predstavljati oni stvarno najbolji.

Facebook Komentari