Aktivno sprovođenje kampanje UM NA DRUM

05. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Lokalna samouprava, Saobraćaj, Škola

Najavljena kampanja “Um na drum”, koju sprovode Savet za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, počela je sa realizacijom. Aktivistkinje ove akcije upoznale su mlade Srbobrance, u lokalnom kafeu, sa svim opasnostima koje donosi vožnja u pijanom stanju.

One su prisutnima u ugostiteljskom objektu ponudile da urade alko test, probaju naočare koje simuliraju vid pijane osobe, a zatim i da se informišu na temu bezbednog učestvovanja u saobraćaju. U realnoj situaciji mladi su mogli da se uvere u to koliko je alkoholnih pića dovoljno popiti da bi se prekršio zakon prilikom vožnje, a bilo je govora i o novčanim i drugim kaznama koje prete ovakvim prekršiocima. Bitno je navesti da su ispitanici vrlo rado učestvovali u testovima, smatrajući ih, na prvom mestu, zabavnim a zatim i korisnim.

“Kampanja Agencije za bezbednost saobraćaja „Um na drum“ ima za cilj promenu stavova mladih u odnosu na njihovo ponašanje u saobraćaju, kroz težnju da im stvorimo pozitivne navike kada je u pitanju bezbedno ponašanje u saobraćaju. Ovom kampanjom se obraćamo mladim licima sloganom i porukama njima razumljivim, jer želimo da im se i načinom obraćanja što više približimo. Cilj nam je da ukažemo mladima na sve opasnosti i ubedimo ih da ne voze pod dejstvom alkohola jer tada do krajnjih granica ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju”, reči su predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, Đorđa Džekova, povodom pokretanja pomenute kampanje.

Džekov je istakao da je sa opštinom Temerin ostvarena dobra saradnja i da su kolege iz susedne opštine nesebično pomogli da se ova akcija sprovede u Srbobranu. U toku dana vozačima u Srbobranu deljeni su edukativni flajeri sa informacijama o opasnostima vožnje u pijanom stanju.

Za sutra , opet u okviru kampanje “Um na drum”, planirana su predavanja na temu “Povećanje bezbednosti dece u saobraćaju” za učenike petih i šestih razreda. Šestog marta od 10:00 časova u sali Malog pozorišta, deca iz Srbobrana slušaće ovo predavanje, dok će njihovi vršnjaci iz Turije i Nadalja to isto učiniti od 13:00 časova u nadaljskoj fiskulturnoj sali.

Facebook Komentari