Završen je 21. turnir u džudou TURIJA 2019

04. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Sport, Zabava

Jedno od najvećih sportskih dešavanja u Srbobranu svake godine je džudo turnir, koji tradicionalno u martu mesecu organizuje klub ovog borilačkog sporta iz Turije. U nedelju 3. marta održan je još jedan koji po svojoj masovnosti i broju takmičara iz inostranstva prevazilazi sve prethodno priređene.

Takmičarski deo turnira trajao je od 11:00 do 19:00 časova, a na 4 obeležena borilišta srbobranske Hale sportova, izašlo je tačno 499 takmičara iz 50 klubova. Najveći broj takmičara naravno bio je iz Srbije, ali je takođe veliki broj džudista pristigao iz obližnje Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Grčke. Održano je 800 borbi i podeljeno je 220 medalja, a bitno je spomenuti da je u svakoj takmičarskoj grupi bila velika konkurencija.

Turnir je otvorio Slobodan Subić, direktor sportskog centra, koji je svim takmičarima poželeo dobrodošlicu i uspešno sportsko nadmetanje:“Nama sportistima, koji se takmičimo, nije najvažnije samo da učestvujemo, kako to mnogi umeju da kažu, ali ipak za pobede i dobre rezultate potrebno je mnogo mukotrpnog rada, a na posletku i malo sportske sreće. Kada vidim koliko vas je danas ovde mogu slobodno da kažem da je to najveći uspeh. Imati 500 takmičara na jednom mestu je nešto izvanredno. Želim vam dobru sreću danas, da tokom svog sportskog veka nemate povreda, da mnogo radite kako bi ovladali tehnikom svog sporta i tako postanete još uspešniji”.

Takmičenje održano u tri uzrasne kategorije: stariji poletarci, mlađi pioniri i stariji pioniri, a najuspešnija ekipa, koja je došla sa borcima u sve tri kategorije, bila je “Rakovica Beograd”. Drugi najbolji tim je bio domaćin “Džudo klub Turija” koji je učestvovao sa 28 takmičara, a čak je njih 15 zaslužilo medalje. Trećeplasirana zajednička ekipa je “Mako ryu Bukurešt” iz Rumunije i Desant Varna iz  Bugarske.

Trener kluba iz Turije i najzaslužniji pojedinac za organizaciju ovog turnira, Milan Srdanović, bio je naš sagovornik po završetku takmičenja. Iako vidno umoran posle celodnevnog rada, pošto je ispratio svoje goste iz inostranstva, Milan je rado sa nama podelio svoje prve utiske: “Turnir je poprilično dugo trajao, sve je prošlo u najboljem redu, sa minimalnim brojem povreda i sve zajedno jako sam zadovoljan kako smo mi to sve izveli i postigli za nekih 8 sati takmičenja. Zaista veliki broj borbi, 4 tatamija po 200 borbi je zavidan broj. Posebno mi je drago što smo imali goste iz jako udaljenih mesta. Grčki i bugarski takmičari prešli su po 1000 kilometara da bi se takmičili ovde danas. Tim iz Bukurešta nas je posebno obradovao jer su došli sa 32 takmičara i bili su najbrojnija ekipa na turniru. Rumunima i Bugarima nije zanimljivo da odlaze na turnire gde će imati par borbi. Njima je u interesu da budu dobre borbe i da ih bude što više, a to smo danas postigli. Bili su svi jako zadovoljni i kažu da će doći ponovo. Neki od njih su došli ovde pre dva dana, imali smo čak jedan zajednički trening u Turiji, mi, klub iz Makedonije i iz Rumunije”.

“Zadovoljan sam rezultatima koje je naš tim ostvario, zapaženi su posebno bili borci iz Nadalja  koji su malo iskusniji. Organizacija jednog ovakvog turnira iziskuje veliko angažovanje i mnogo sredstava. Moram da se zahvalim opštini Srbobran i predsedniku Radivoju Paroškom , koji nam  je kao i svake godine izašao u susret. Takođe tu je bio i Jovica Andrić koji nas je podržao i čak došao na takmičenje. Hvala Centru za sport i turizam i Slobodanu Subiću na svemu učinjenom i što je otvorio današnji turnir. Pomogli su nam Dom zdravlja, Dom kulture i Graditelj, svi smo ovo zajedno izgurali kao jedan dobar tim. Bila nam je čast da nam gost bude Slavko Obadov, legenda Džudoa i osvajač olimpijske medalje, čovek iz naših krajeva. Ovaj turnir je zaista bio lep i ostaće zapamćen”, reči su kojima je mlađi Srdanović stavio tačku na 21. tradicionalni turnir.

Sa ovog velikog sportskog do gađaja donosimo vam brojne fotografije koje možete pogledati u galeriji naše facebook stranice, a uskoro objavljujemo i video materijal sa turnira.

 

 

Facebook Komentari