Predstava za Dan škole ipak je izvedena

26. februar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Zabava

Gimnazija i ekonomska škola “Svetozar Miletić” imala je plan da svoj Dan, 22. februar, svečano proslavi u sali Malog pozorišta uz brojne đake i prijatelje ove obrazovne ustanove, ali je epidemija gripa tu proslavu odložila.

Cela prošla nedelja je, po nalogu ministarstva prosvete, bila neradna što je uticalo i na samu priredbu. Kako god, đaci i njihovi profesori od obeležavanja svog praznika nisu odustali, već su ga samo pomerili par dana u napred i upriličili ga u svojoj školi. Iako je prostor bio manji od onog prethodno planiranog, atmosvera na samoj priredbi je bila odlična, verovatno baš zbog tog intimnijeg i opuštenijeg ambijenta.

Kako i priliči jednoj gimnaziji, a srbobranska je posebno ponosna na to, njeni đaci su poliglote, tako da je i program priredbe bio obojen sa više jezika. Recitalni i horski nastupi đaka, naizmenično su se kretali iz nemačkog u engleski, pa zatim u srpski jezik, a često i ne baš tim redom. To je publici, koju su činili profesori i đaci, bilo vrlo zaniljivo, a sigurno bi se dopalo i drugima, kada bi samo imali priliku da tome svedoče.

Sama priredba iskorišćena je da se nagrade oni najistaknutiji učenici, kako po svojim besprekornim ocenama, tako i po zavidnim rezultatima na školskim takmičenjima. Toj nekolicini odabranih su direktorica škole, Maja Tutorov, i pedagog Tatjana Jojkić podelili zahvalnice i knjige, kao priznanja njihovom radu. Drugi deo priredbe bio je rezervisan za mali pozorišni komad, koji su pripremili i odigrali sami đaci pod rediteljskim vođstvom, profesora srpskog jezika Mladena Đuričića. Mladi i talentovani glumci izveli su komediju situacije nastale iz delova scenarija proslavljene serije “Otvorena vrata”. Svi prisutni u sali bili su oduševljeni glumom, tako da nas ne bi iznenadilo da ovu predstavu uskoro vidimo na nekoj većoj sceni.

Da nam kaže par reči o predstavi i njenom nastanku, zamolili smo profesora Đuričića: “Još dok smo radili prošlogodišnju predstavu, razgovarao sam sa učenicima o tome šta bi to voleli da rade sledeće godine. Ova serija i danas vrlo popularna i moderna, tako da ne čudi što su baš nju izabrali. Tražili smo neku temu koja bi bila najpodesnija za izvođenje, a i da scenografija  može lako da se uklopi u prostor naše škole. Scenarija iz više epizoda smo sastavili u jednu priču, tako da smo porodicu Anđelić iz prve sezone dobro predstavili. Pripreme na predstavi su trajale dva meseca i jako sam zadovoljan đacima kako su se pokazali i za tako kratak rok savladali tekst. Za samo 30 časova proba smo dobili ovako dobar rezultat. Malo mi je žao što predstavu nisu izveli pred većom publikom, kako je bilo planirano, prvenstveno zbog njih jer su to stvarno želeli. Ne bih da zvučimo preterano ambiciozni, ali nije isključeno da u nekom narednoim periodu nećemo imati izvođenje i pred malo širom publikom koja ne dolazi iz naše škole”.

Nakon što je predstava završena i pošto su svi nasmejani i zadovoljni napustili salu, na kratko smo popričali i sa direktorkom Majom Tutorov, kako bi smo od nje dobili par impresija sa male proslave Dana škole.

“Ja sam iznenađena našim učenicima i veoma sam ponosna na njih, pogotovo na dramsku sekciju. Izveli su predstavu, ne kao amateri, već kao pravi glumci. Pozdravljam profesora Đuričića koji ih je pripremao i naravno druge profesore koji su organbizovali priredbu. Profesorku engleskog jezika Zoru Šarčev, srpskog jezika Slavicu Filipović i Sanju Brdar, kao i profesora muzičkog, Čibri Benija koji  je spremao hor. Meni je ovo bilo prvo gledanje, propustila sam probe, i oduševila sam se. Proslava je trebala biti mnogo veća, pred brojnijom publikom, nažalost je otkazana što je razočaralo naše đake, ali su oni i pored toga bili odlični”, naša sagovornica nije mogla da sakrije svoje zadovoljstvo.

Za kraj od nje smo saznali da se izgubljeni časovi od prethodne nedelje neće nadoknađivati radnim subotama, već je planirano da se u toku radne nedelje časovi produže, što će uz sažimanje gradiva dovesti do ispunjenja, prethodno planiranog programa.

Facebook Komentari