Prvi dan na 35. Kobasicijadi u Turiji

22. februar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje, Zabava

Danas je bio petak, 22. februar, i ujedno prvi dan trodnevne manifestacije koja slavi kobasicu, a po kojoj su Turija i opština Srbobran svuda poznati.

Jubilarna 35. “Kobasicijada” počela je sa velikim brojem izlagača, ali je zbog lošijih vremenskih prilika, izostala ozbiljnija navala šetača u glavnoj turijskoj ulici. Kiša je do dva časa posle podne sitno padala, tako da su samo najveći poštovaoci Kobasicijade mogli da se sretnu između tezgi okupanih mirisima raznih mesnih specijaliteta.

Na više mesta su se mogli videti ražnjevi sa prasićima i jagnjićima, a o barenim i pečenim kobasicama ne vredi ni pisati, jer su na svakom koraku, kako i dolikuje skupu koji se zove po ovom specijalitetu. Roštiljdžije sa svih krajeva zemlje Srbije nadmetali su se u tome ko će sebi privući mušterije, koje su kako smo već rekli bile retke.

Muzički program na bini ispred mesne zajednice, počeo je tek u kasnijim popodnevnim satima, ali je i na uspešnost nastupa benda uticalo sve lošije vreme, odnosno jak vetar i značajan pad temperature. Jedino dešavanje koje je moglo u miru da se isprati, bez da na njega utiču kiša i hladnoća, bila je Prodajna izložba umetničkih slika i rezbarija u sali Mesne zajednice. Izložba je otvorena dan ranije i o njoj možete čitati u posebnoj vesti.

Sutra nas očekuje mnogo bogatiji program koji počinje već oko 9:00 časova, kada će se u umeću pravljenja sveže kobasice takmičiti majstori iz zemlje i inostranstva. U podne nas očekuje prezentovanje kobasice od 2035 metara, a u 17:00 časova koncert Cakane. Vidimo se u Turiji.

Facebook Komentari