Pred Kobasicijadu otvorena je izložba Artovaca

22. februar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Kultura, udruženje, Zabava

Udruženje likovnih umetnika “Art“ iz Srbobrana, dan uoči otvaranja 35. “Kobasicijade”, predstavilo je svoju tradicionalnu izložbu slika. kao prateću menifestaciju ovoj većoj i poznatijoj.

Sala Mesne zajednice Turija, kao i obično, poslužila je kao galerija. Svi predstavljeni radovi: ulja na platnu, duborezi, crteži i slično, biće tokom tri dana manifestacije na raspolaganju svim posetiocima Turije, a ujedno će svaki od eksponata moći da se kupi i tako novom vlasniku produži sećanje na ovogodišnju posetu Kobasicijadi.

Posetioce je najpre pozdravila predsednica Udruženja ART,  Dragica Gruborović, koja je goste uvela u priču o ovogodišnjim radovima: “Radovi su pretežno nastali na zajedničkim kolonijama i pružaju Vam mogućnost da steknete uvid u likovno stvaralaštvo našeg kraja” , a potom je reč prepustila najpoznatijem srbobranskom slikaru, Svetozaru Kaćanskom Batuki: “Mi kontinuitet održavanje ove izložbe ne prekidamo, a je svoj sud o ovim delima mogu da dam samo sa likovne tačke gledišta. U smislu kvaliteta, iako naše Udruženje u najvećem broju čine amateri, mislim da je na zavidnom nivou i da smo iz godine u godinu sve bolji. Ja kako likovni pedagog, metodično se trudim da svojim mlađim kolegama ukažem na neke greške, kako bi se stalno napredovalo. Iako se sećam da je na prethodnim otvaranjima bilo više publike, nadam se da će poseta tokom narednih dana biti bolja, onako dobra kako je to bilo u godinama za nama. Kobasicijada nije samo jedna hedonistička manifestacija, iako je to primarno, već je i kulturna. Turija je nekada bila poznata po duhovnosti i po dobrom pozorištu. Iako danas nije tako, i ima manje primenjene umetnosti, a više slikarstva, na nama je da taj duh održimo”. Batuka je zatim pozvao prisutne da pogledaju izložene eksponate, a zatim daju i svoju ocenu.

Da ulepša i oplemeni izložbu, bio je zamoljen Goran Blagojević, koji je govorenjem stihova svoje pesme upotpunio umetnički doživljaj izložbe.

Facebook Komentari