Bogata istorija Srbobrana ovekovečena je na fotografijama i služiće generacijama koje dolaze

19. februar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Dom kulture poslednjih godina vredno radi na proširenju zbirke reprodukcija umetničkih dela koja su bitna za istoriju Srbobrana i opštine u celosti, kao nastavak obogaćivanja te kulturne građe, sinoć je u Galeriji ustanove priređena izložba fotografija.

Moderator izlobe bio je gospodin Vladimir Nikolić, direktor ustanove kulture, koji je publici poželeo dobrodošlicu u galeriju, a zatim im je predstavio ljude koji će o oizložbi govoriti. Među njima je bila Božana Stojković, koja je idejni tvorac izložbe “Promenada kroz prošlost”, zatim fotograf Rajko Karišić i istoričar mr Pavle Orbović. “Promenada kroz prošlost” deo je jednog većeg projekta koji se finansira iz budžeta pokrajine, odnosno sekretarijata za kulturu.

Najpozvanija da kaže nešto više o samoj ideji izložbe i projekta uopšte je gospođa Stojković, jer je ona i najzaslužnija za njegovo nastajanje. Ona se okupljenim obratila sledećim rečima: “Cilj ovog projekta je da negujemo kulturu sećanja i da ne zaboravimo naše znamenite Srbobrance koji su obeležili epohe u nazad i koji su doprineli da Srbobran postane jedna od najpoznatijih varoši u Vojvodini. Na prvom mestu želeli smo da vratimo porodicu Dunđerski kući, jer su oni naši Srbobranci koji su rodonačelnici građanske kulture i najveći dobrotvori u Vojvodini toga doba. Njih smo pojedinačno predstavili na portretima, foto reprodukcijama, a pored njih tu su Stevan Vladislav Kaćanski, Lazar Rakić, porodica Golupski, dok će drugi biti prikazani u nekoj sledećoj izložbi”, Božana se naposletku zahvalila Matici srpskoj, koja je ustupila portrete iz svoje kolekcije za fotografisanje, a veliku zahvalnost je upućena i Aleksi Pivničkom i porodici Rakić iz Nadalja, koji je ustupili slike panorama Srbobrana, Nadalja i samog Lazara.

Projekat će biti nastavljen sa željom da se oda priznanje svim znamenitim Srbobrancima, a sve sa ciljem da se obezbedi jedna stalna postavka koja bi krasila neki budući muzej opštine, kako bi posetioci Srbobrana mogli da se upoznaju sa bogatom istorijom naše varoši. Fotograf koji je svojim umetničkim radom učinio izložbu mogućom, Rajko Karišić, izrazio je veliko zadovoljstvo što je bio u prilici da učestvuje u ovom projektu oživljavanja istorije kroz dela Uroša Predića i Paje Jovanovića, i pozvao je Srbobrance da pronađu stare fotografije svoga mesta po nekim zabačenim kutijama i donesu ih u Dom kulture kako bi i njih reprodukovali i time obogatili zbirku.

O istoriji i činjenicama koje su bitne za Srbobran i njegove poznate građane, okupljenima je govorio mr Pavle Orbović. On je učestvovao i u prvoj “promenadi” priređenoj za Petrovdan prošle godine, tako da je ovoga puta samo nastavio gde je tada zastao. Pripovedanjem o starom Srbobranu, pokušao je da prisutnima oživi kulturu i život naroda doba od pre sto i više godina. Ispričao je i par anegdota koje žive u narodu već jako dugo, kako bi dočarao i sam karakter ljudi toga vremena.

Za kraj, Goran Blagojević govorio je prigodne stihove kojima je stavio tačku na drugu po redu “Promenadu” i najavio dolazak sledeće, verovatno opet za Petrovdan.

Facebook Komentari