Zna se odakle dolaze najbolji mesari. Ekipe iz opštine Srbobran vratile se sa peharima iz Šida.

11. februar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

U vikendu za nama, 9. i 10. februara, održana je 22. po redu “Svinjokolja i Kobasicijada” u Šidu, a bitna je za nas jer su srbobranski mesari na takmičenju u svinjokolju i pravljenju kobasica imali najbolja vremena, zbog čega su nagrađeni peharima.

Tim opštine Srbobran, koji se nadmetao u disciplini svinjokolj, je za svoj podvig, koji glasi 3 minuta i 42 sekunde, zaslužio drugo mesto, dok su prvoplasirani bili momci iz Podravske Slatine iz Hrvatske, jer su i pored malo lošijeg vremena (3,57) imali kvalitetnije obrađeno meso. To je mišljenje sudija, a naše je da je i drugo mesto veliki podvig. Samo 11 sekundi delilo je trojicu Srbobranaca od obaranja Ginisovog rekorda. Dragan Đurić, Aleksandar Golupski i Ljubiša Popović izvadili su iznutrice, prepolovili svinjče, okačili polutke na rem, obradili dve šunke, dve slanine i napravili tri kobasice, što je bila norma takmičenja.

Ovoj ekipi nagrade u Šidu nisu strane, već dva puta su do sad bili na pobedničkom postolju, po jednom 3. i 2. mesto i sad im je prva nagrada izmakla za malo. Bili smo u poseti kod jednog od njih, Dragana Đurića, da iz prve ruke saznamo kako im je bilo u Šidu ove godine.

“Bili smo u Šidu na jednoj jako lepoj manifestaciji. Nije velika i posećena kao naša Turijska Kobasicijada, ali su domaćini vrlo ljubazni i sjajno su nas ugostili. Pokušali smo da oborimo Ginisov rekord, ali nam je izmakao za malo, kao i prva nagrada. Imali smo najbolje vreme, ali smo imali neke sitne greške, zbog čega je na krajnjem bodovanju odlučeno da budemo drugi. Žao mi je malo zbog toga, ali ćemo sledeće godine pokušati ponovo. Treba malo podići kvalitet obrade, i mislim da možemo poraditi na brzini. Želimo da oborimo tog Ginisa i dokažemo da smo najbolji. Imali smo malo poteškoća pri odlasku na takmičenje, jer kasno nam je javljeno i nismo imali pomoć sponzora. Opština nam je mnogo pomogla, u rekordnom roku, kao i par privatnih firmi. Već sad imamo najavu za dogodine, da ćemo biti mnogo bolje podržani i da je na nama samo da razmišljamo o takmičenju”. Za kraj, Dragan nam je najavio da će se takmičiti i na Kobasicijadi u Turiji ove godine, i to na novooformljenom takmičenju u pravljenu sveže kobasice, koje je na programu u subotu, 23. februara, u pre podnevnim satima.

U finalu je nastupilo još dva profesionalna tima iz Šida, koji su pre takmičenja već viđeni kao pobednici, ali su na posletku ipak morali da se zadovolje sa 3. i 4. mestom.

Pored ovog nadmetanja, bitno je bilo i ono u brzom pravljenju kobasica, a pobednici su opet majstori iz opštine Srbobran. Siniša Grujić iz Nadalja je sa svojom ekipom osvojio prvo mesto u toj disciplini, čime su i oni dokazali da su najbolji mesari upravo iz Bačke, a ne iz Srema, kako to Sremci vole da kažu.

Facebook Komentari