Promocija akcije POZOVI KOMŠIJU U MUZEJ

26. januar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Kako u Srbobranu nema Ustanove kulture koja bi se bavila istorijskom građom našeg geografskog prostora, a najbliži muzej se nalazi u susednoj opštini, radi smo vas uputiti na zanimljivu akciju koja se organizuje u Gradskom muzej Vrbasa.

Ovaj muzej deo je Kulturnog centra Vrbasa, a pokrenuo je veliku akciju “Pozovi komšiju u muzej” u kojoj će se tokom cele godine na mesečnom nivou birati i smenjivati partneri ove ustanove na projektu promocije muzejske postavke i aktivnosti koje Gradski muzej, kao najmlađa kulturna institucija u opštini Vrbas, organizuje.

“Muzeji se ne bave samo starinom. Muzeji najviše treba da budu prisutni u sadašnjem vremenu. Prošlost je samo dodatna vrednost čije poznavanje krasi muzejske radnike, dok oni sami treba da budu obučeni i raspoloženi da, koristeći znanja i spoznaje o prošlosti, obogaćuju svakodnevnu muzejsku ponudu i učin posetiocu boravak u muzeju prijatnim i nezaboravnim iskustvom. Programske aktivnosti u okviru akcije ‘Pozovi komšiju u muzej’ osmišljene su za grupe koje žive i rade u blizini muzeja sa ciljem upoznavanja, razmene zajedničkih interesovanja, potreba i mogućnosti, unapređenja rada muzeja, upoznavanja muzejske delatnosti i prošlosti Vrbasa, upoznavanja, negovanja i širenja narodnih običaja, poboljšanja dobrosusedskih odnosa, prevazilaženja eventualnih nesuglasica, negovanja tolerancije, multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i sličnog”, istaknuto je prilikom predstavljanja akcije.

Priliku da se prvi upoznaju sa idejom i novim projektom Gradskog muzeja imali su predstavnici osnivača ustanove, opštine Vrbas, i predstavnici medija, koji su tako dobili priliku da budu “prve komšije muzeja” koje su se uključile u akciju. Milana Glušca, predsednika opštine Vrbas, i Marjanu Maraš, predsednicu Skupštine opštine, zajedno sa saradnicima, sa planovima je upoznala Vesna Grgurović, viši kustos u Gradskom muzeju, koja je sa svojim saradnicima u muzeju i Kulturnom centru pokrenula akciju “Pozovi komšiju u muzej”.

“Akcija je potekla iz ideje da najčešće u mesec maj veoma zgusnute muzejske aktivnosti, rasporedimo na celu godinu i tako snažnije udahnemo život Gradskom muzeju. U ovom mesecu događaju se i druge za naš grad važne manifestacije, i bilo je potrebno publici omogućiti da imaju kvalitene sadržaje i u drugim delovima godine. Imamo plan za prvu polovinu godine i od februara do juna partneri Gradskog muzeja biće, redom, JKP “Komunalac”, Dom zdravlja “Veljko Vlahović, Hotel “Bačka”, Osnovna muzička škola Vrbas i Crveni krst i Gerontološki centar Vrbasa. Otvoren poziv stoji za sve druge ustanove, organizacije, preduzeća, udruženja, klubove, škole, vrtiće, i to ne samo iz našeg grada i opštine, već i iz susednih opština Srbobran, Kula i drugih. Uvereni smo da ova vrsta partnerstva može da doprinese razvoju kulturnog života u Vrbasu”, rekla je viši kustos Grgurović.

Ovim povodom javnosti je predstavljen i prvi broj Novina muzeja, polugodišnjaka koji će od sada redovno donositi izveštaje o realizovanim aktivnostima Gradskog muzeja i planiranim programima za naredne mesece. U prvom broju javnost je upoznata sa istorijatom nastanka Muzejske zbirke Vrbasa i njenim zvaničnim prerastanjem u Gradski muzej, u novembru 2015. godine, te o aktivnostima tokom 2018. godine i zakazanim kulturnim sadržajima za prvu polovinu 2019. godine.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac izrazio je zadovoljstvo učinjenim od kako je grad dobio muzej u punom kapacitetu, ističući da od formiranja postavke ne propušta priliku da goste koji posete Vrbas uputi na kulturne sadržaje koje mogu videti u Gradskom muzeju. “Lokalna samouprava od početka je bila uključena u formiranje Gradskog muzeja i u svemu je pružila podršku Kulturnom centru u realizaciji ovog važnog posla. Gradski muzej je dobro zaživeo, dobro je da imamo šta da predstavimo posetiocima, i našim i onim koji nisu iz opštine Vrbas. Već sada planiramo neke nove projekte i akcije i za nas je povećanje muzejskog kapaciteta veoma važno”, rekao je Glušac i čestitao timu Gradskog muzeja i Kulturnog centra Vrbasa na svemu učinjenom na promociji kulture i opštine Vrbas.

Radno vreme Gradskog muzeja Vrbasa (M. Tita 88) od februara biće od 08:00 do 18:00 časova svakoga radnog dana, i od 10:00 do 14:00 časova subotom.

Facebook Komentari