Klub za negovanje tradicije i običaja naroda Vojvodine održao kamp za decu po 22. put

11. januar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, udruženje, Zabava

Jedno od najaktivnijih Udružena u Srbobranu, klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, po 22. put za redom održao je svoj tradicionalni Kamp starih zanata, u kom je učestvovalo 88 dece iz Srbobrana.

Gospođa Iboja Forgač. predsednica Udruženja, je uz svesrdnu pomoć velikog broja članova, organizovala radionice za svu zainteresovanu decu, tokom 5 dana trajanja kampa. Mališani su od 7. do 11. januara svakodnevno dolazili u zgradu stare mesne zajednice na Begluku, gde su u kreativnom radu i druženju provodili po 4-5 časova, izučavajući neke stare zaboravljene zanate. Broj učesnika po danu nikada nije bio ispod 70 i pored činjenice da je vreme zaista hladno. Deca su sa velikim zadovoljstvom dolazila da se druže i nauče nešto novo, a za danas im je predviđeno i održavanje izložbe na kojoj će predstaviti svoje radove. Pre samog rastanka imaće priliku i da uživaju u maloj pozorišnoj predstavi.

S obzirom da je rad ovog Udruženja prepoznat kao dobar, od strane lokalne samouprave, koja finansijski podržava ovakve skupove kroz projekte, i sam predsednik opštine Radivoj Paroški obišao je decu poslednjeg dana radionica kako bi ih pozdravio i upoznao se sa aktivnostima koje su imali u proteklih par dana. On je prošao od stola do stola, za kojima su deca radila, i pogledao njihove rukotvorine, a posebno mu se dopala magična kutijica koju ne može da otvori svako.

Paroški se naposletku i obratio malim zanatlijama i izrazio divljenje njihovom radu: “Draga deco, zaista mi je drago što sam danas ovde sa vama, a još više mi je drago što vas vidim u ovolikom broju. Vidim da radite korisne stvari i da je to što podržavamo rad ovakvih udruženja bila dobra odluka. Za kratko vreme koje sam proveo sa vama video sam kako se pravi zembil i čarobna kutija, i ja to nigde pre nisam video. Za ovih 5 dana vidim da ste uradili zaista mnogo i može se dati svaka pohvala za vaše koordinbatore, učitelje a i za vas, a ovo što ste naučili ovde tokom zimskog raspusta mislim da će vam ostati u trajnom sećanju”. Predsednik je pohvalio rad Udruženja za negovanje tradicije, jer su u prethodnoj godini realizovali jedan veliki projekat koji je evocirao uspomene na kosidbe kakvih više nema.

Deca su se Radivoju pohvalila kako im se jako dopada hrana na radionicama, i kako najviše vole špagete, a zatim su mu zajednički otpevali pesmu na mađarskom jeziku kao poklon za rastanak. Predsednik im je na odlasku poželeo mnogo zdravlja i sreće, a naravno, i da im skori početak škole bude što lakši i bolji.

Pored opštine Srbobran, rad Udruženja prepoznat je i od strane pokrajinskih vlasti, odnosno od strane sekretarijata za nacionalne manjine, obrazovanje i kulturu, koji je odobrio sredstva za podneti projekat. Time se potvrđuje da su uloženi napor i entuzijazam ovih ljudi, tokom dugog niza godina, stvarno dali rezultate i da se sa takvom praksom treba nastaviti i u godinama koje dolaze.

 

Facebook Komentari