Gorani Mrđan uručena je nagrada za najuspešnijeg sportistu u 2018. godini

28. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Sport

Sportski savez opštine Srbobran na jučerašnjem svečanom skupu u sali Malog pozorišta nagradio je sportske kolektive i kao pojedince za najbolje rezultate i doprinose razvoju sporta u opštini Srbobran.

Domaćin skupa bio je Stefan Šijačić, predsednik sportskog saveza opštine, koji je i poželeo svim prisutnima dobrodošlicu na svečanost dodela nagrada i priznanja. On se pohvalio činjenicom da Srbobran ima oko 1000 sportista koji aktivno treniraju u 20 sportskih klubova, što je podatak koji je zaista upečatljiv, s obzirom koliko stanovnika broji naša mala opština. “Naša je obaveza da sa svima koji su pod našim okriljem pružimo podršku da stignu do pravih uslova za rad i treninge, a tako i do boljih rezultata. Na tom zadatku imamo punu podršku i razumevanje lokalne samouprave i predsednika opštine, što je dokaz da je sport u našoj opštini prepoznat kao oblast koja nije trošak, već ulaganje u budućnost. Sport jeste dobar način da promovišemo prave vrednosti naše sredine” reči su mladog predsednika saveza opštine Srbobran.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Radivoj Paroški, koji je sa mnogo ponosno govorio o našim sportistima, pogotovo onim najmlađim jer se u njihov razvoj ulaže mnogo, a i definitivno je afirmacija omladine u sportu jedan od fokusa lokalne samouprave. Takođe Radivoj je podsetio da je privilegija naših građana što na raspolaganju imaju sportske objekte koji su kvalitetom uslova za rad i veličinom daleko bolji od onih koji se mogu videti u ostatku zemlje, čemu naši takmičarski sportisti mogu da posvedoče. Takođe predsednik je zamolio sve sportske radnike da imaju razumevanja za lokalnu samoupravu, koja i pored toga što mnogo izdvaja za sport, nije u mogućnosti da još značajnije finansijski podrži klubove koji ostvare plasmane u neke baš visoke rangove takmičenja, jer to nije realno za zajednicu kao što je naša. I pored toga opština će nastaviti da ulaže u sport i mlade koliko je to moguće.

Posle obraćanja dvojice predsednika usledilo je svečano predstavljanje laureata za 2018. gudinu, a zatim su jedan po jedan zauzimali mesto na bini gde su im uručivana priznanja.

Tijana Jocić – najuspešnija mlada sportistkinja opštine Srbobran za 2018. godinu. Mlada i vrlo perspektivna teniserka, jedan je od najvećih talenata ovog sporta u SrbijiPočela je da trenira sa 6 godina, u Vrbasu. Posle samo godinu dana, zbog pokazanog potencijala, prešla je u Teniski klub “Sportlend” iz Novog Sada. Prvo finale Tijana je odigrala 2014. godine i osvojila je drugo mesto na teniskim terenima Winer Novi Sad, u kategoriji do 10 godina, a iste godine osvojila je treće mesto na turniru koji je održan na Paliću. Sa tek napunjenih 12 godina, 2017. godine učestvuje na Prvenstvu Srbije u kategoriji devojčica od 14 godina, i uspeva da uđe u 16 najboljih. Ove, 2018. godine, sa svojih 13 godina, osvaja 1. mesto na turniru u Grockoj u kategoriji devojčica do 14 godina. Igrala je finale turnira u Somboru i osvojila 2. mesto u kategoriji do 16 godina i 3. mesto na Otvorenom prvenstvu u Somboru, u kategoriji do 14 godina. Na teniskim terenima “Tipsarević” u Beogradu osvojila 3. mesto u kategoriji do 16 godina, a na turniru “Green set” u Beogradu, u konkurenciji do 16 godina, osvojila je 3. mesto. Tijana je odličan učenik 7. razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Nikola Jovanović – najuspešniji mladi sportista opštine Srbobran za 2018. godinu. Nikola dolazi iz Nadalja, u kom pohađa peti razreda Osnovne škole “Žarko Zrenjanin Uča”. Džudo trenira od decembra 2015. godine i sa uspesima je krenuo od samog starta. Svojim radom, posvećenošću i disciplinom dospeo je na 2. mesto na rang listi Džudo saveza Srbije. Do sada je osvojio 2. mesto na Prvenstvu Srbije za mlađe pionire u džudou 2018. godine, 1. mesto na Prvenstvu Vojvodine za poletarce u sambou, 2. mesto na Prvenstvu Vojvodine za poletarce u džudou, 2. mesto na Prvenstvu Vojvodine za mlađe pionire u džudou, 2. mesto na Sportskoj olimpijadi škola Vojvodine SOŠOV u džudou, 3. mesto na Regionalnom školskom prvenstvu u džudou, nosilac 3 zlatne, 5 srebrnih i 3 bronzane medalja sa međunarodnih takmičenja.

Milan Vidić – specijalna nagrada najmlađem perspektivnom sportisti. Prve fudbalske korake je napravio sa 6 godina u FK Mladost iz Turije, a prvi trener mu je bio Slaviša Gavrilov. Ubrzo nastavlja rad sa Petrom Berićem u istom klubu, a sa 7 godina je počeo je da igra za Slaviju iz Novog Sada. Trener mu je tada bio Dragutin Lasica. U leto 2017. godine postao je član beogradske Crvene zvezde i jedan je od boljih pojedinaca i vodećih igrača u generaciji 2009. Za Zvezdu je na raznim takmičenjima i turnirima postigao već preko 200 golova. Na 6 turnira je proglašen za najboljeg strelca turnira, osvojio je sa CZ titulu šampiona u generaciji U-9.

Škola sporta Džudo kluba Turija – najuspešnija školu sporta za 2018. godinu. Ovaj klub osnovan je 1992. godine ali za početak kao sekcija džudo kluba TSK Temerin, da bi već 1994. poneo današnje ime po kojem je poznat u celoj zemlji. Kroz školu džudoa do sada je prošlo preko 1000 mališana, a neki od njih su u kasnijim uzrastima ostvarili zapažene rezultate. Pedesetak takmičara kluba mlađih uzrasta, osvojilo je ove godine više od 30 medalja sa školskih, vojvođanskih i državnih prvenstava. Trenutno je Džudo klub Turija jedini sportski klub koji ima svoje sekcije u sva tri naseljena mesta opštine Srbobran, i trenutno u njemu trenira oko 60 mališana uzrasta od 5 do 15 godina.

Todor Šimpraga – priznanje za afirmaciju rekreativnog sporta. Davne 2009. godine osnovao prvi fitnes klub u opštini Srbobran i pokrenuo prve rekreativne turnire. Organizovao prvi turnir u fudbalu koji je naišao na odličnu reakciju, a zatim uz podršku lokalne samouprave, od 2016. godine pokreće turnire u različitim sportovima, čime je pokreneo mlade ljude da se aktivno bave sportom. Turnir u uličnom fudbalu, basketu, nožnom tenisu, tenisu i drugim sportovima svakog leta i zime privalače sve veći učesnika i gledalaca. Kruna rada je prepoznavanje od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i lokalne samouprave, ideje mladih ljudi Todora Šimprage i Slobodana Subića o potrebi obnavljanja kuglane, koja je pred samom realizacijom.

Danijel Rafajlović – nagrada za poseban doprinos i izuzetan značaj u razvoju i afirmaciji opštine Srbobran iz oblasti sporta. Danijel je član Udruženja sportskih ribolovaca “Šaran”, u kom je pre 5 godina osnovana sekcija Black Bass – crni bas. Ova sekcija već 4 godine je u samom vrhu Srpske bas lige, izbornog državnog prvenstva Srbije u pecanju basa. Danijel Rafajlović četiri godine ima status reprezentativca Srbije, a ove godine bio je učesnik Svetskog prvenstva u Meksiko.

Branka Subić, trener mlađih selekcija u ŽKK Srbobran – najuspešniji trener u 2018. godini. Rođena 1986. godine u Prokuplju. Sa nepunih 10 godina počela da trenira košarku u ŽKK Topličanin u rodnom gradu. Nastupala je za ŽKK Dubočica iz Leskovca, gde je potpisala prvi profesionalni ugovor i postala najmlađi kapiten nekog tima u najvišem rangu takmičenja.
Nastupala za prvoligašku ekipu Student iz Niša. Završila Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i počinje da se bavi trenerskim poslom. Radila kao perspektivni trener u Razvojom trenažnom centru Košarkakškog saveza Srbije u Požarevcu, zatim sa najtalentovanijim devojčicama grada Niša, pokrenula najmasovniju školu košarke u rodnom Prokuplju. Sportski savez Prokuplja proglasio je sportistom godine. 2012. godine došla je u ŽKK Srbobran i počela da radi sa najmlađom decom u klubu. Rezultati: 3. mesto na kadetskom Prvenstvu Vojvodine sa generacijom 2000/2001, a isti uspeh ponovila je i sa generacijom 2002/2003. Trenutno je imenovana i za pomoćnog trenera Regionalne košarkaške reprezentacije Vojvodine. Sa njenim dolaskom počela i nova era u radu sa mlađim kategorijama kluba. Uvela je novi sistem rada i klub danas broji više od 90 članova, jedan od najmasovnijih ženskih košarkaških klubova u Srbiji.

Zdravko Šandin – nagrada za sveukupni učinak u oblasti sporta. Rođen je 1955. godine u Srbobranu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U rodnom gradu je počeo da se bavi sportom. Bio je igrač rukometne reprezentacije Gimnazije “Svetozar Miletić”, aktivni član KK Akademik, trećekategornik Šah kluba Srbobran, i prvotimac stonoteniskog kluba. Najveći uspeh u stonom tenisu je postigao kada je sa ekipom osvojio drugo mesto na turniru radnika Srbije u Šapcu. Prvotimac je postao 1973. godine, što znači da je 45 godina član Stonoteniske ekipe Bačka iz Srbobrana, jer se i danas vodi kao član prve ekipe. U rekreativnom sportu je dugo. Od kada je u sportskoj hali u Srbobranu napravljena kuglana, igrao je u ekipi Švrća – Bajt u lokalnoj kuglaškoj ligi. Nekoliko godina je vodio kuglašice iz Srbobrana. Zajedno sa još nekolicinom entuzijasta osnovao je Udruženje “Sport za sve”, čiji je predsednik od osnivanja do danas.

Gorana Mrđan – najuspešniji sportista u 2018. godini. Gorana Mrđan je rođena 1990. godine. Osnovnu školu završila je u Turiji, Gimnaziju “Svetozar Marković” u Novom Sadu, a akademske studije hemije na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Trenutno je na doktorskim studijama i radi kao asistent na fakultetu. Gorana je sportom počela da se bavi sa devet godina, u KK Akademik, od 14. godine počinje da se bavi i odbojkom u ŽOK Turija. Početak srednje škole u Novom Sadu Goranu opredeljuje da odbojkašku karijeru nastavi u drugoligaškoj ekipi ŽOK Novi Sad, a zatim je kao članica i jedna od najboljih igračica ŽOK Futog stigla do Super lige Srbije. Paralelno se bavi i odbojkom na pesku igrajući Beach volley ligu Srbije. Ove 2018. godine, u paru sa Aleksandom Aleksić, osvojila je Prvenstvo Srbije i proglašena za najbolju igračicu lige.

Ženski košarkaški klub Srbobran – najuspešniji sportski kolektiv u 2018. godini. Klub je najmasovnija sportska organizacija u opštini Srbobran, sa stotinak članica od školice košarke do seniorske selekcije, i među tri najmasovnija ženska košarkaška kluba u Srbiji. Klub u takmičenjima u organizaciji Košarkaškog saveza Vojvodine i Košarkaškog saveza Srbije učestvuje sa svim kategorisanim selekcijama, a to su: seniorke, juniorke, kadetkinje, pionerke, mlađe pionirke i mini basket. Sa članicama takmičarskih ekipa i u školici košarke rade kvalifikovani, priznati košarkaški treneri i pedagozi. Seniorke su se plasirale u Jedinstvenu 2. ligu Srbije, klub se nalazi u samom vrhu tabele i ozbiljan kandidat je za ulazak u 1. ligu Srbije. Igrački sastav čine mahom Srbobranke i par devojaka koje to nisu, ali su godinama članice kluba. Seniorke su pobednice Kup takmičenja Vojvodine, plasirale su se u drugu fazu Kup takmičenja. Juniorke su kandidatkinje za plasman na Državno prvenstvo Srbije i jedne od mogućih nosioca najvišeg trofeja. Juniorke su ove godine u basket takmičenju “3 na 3” osvojile Prvenstvo Srbije, a kao učenice Gimnazije “Svetozar Miletić” na Državnom školskom prvenstvu zauzele su drugo mesto. Kadetkinje su u kvalitetnoj ligi Vojvodine po okončanju lige 2017/2018.godine zauzele prvo mesto. Ostale mlađe takmičarske ekipe svojim rezultatima i masovnošću svedoče o tome da se u Srbobranu igra dobra ženska košarka.

Sportski savez opštine Srbobran javno se zahvalio i novinarima Laslu Parackom, Aleksandru Berić i Darku Vujinoviću, za poseban trud koji su uložili da isprate najveći broj sportskih dešavanja u opštini tokom cele godine, čime su uticali na to da sport u Srbobranu bude jedna od praćenijih društvenih tema, a informisanjem građana uticali su i na posećenost sportskim manifestacijama i pojedinačnim nadmetanjima. U ime svih nagrađenih zahvalio se Milorad Subić, predsednik ŽOK Srbobran. On je mladima poručio da se uključe u sport, jer svaka savladana vežba i svaka pobeda ili poraz, donosi novo znanje i novo iskustvo važno za život, za iskušenja koja ih očekuj

Facebook Komentari