Koncert Beogradskog gudačkog kvarteta pobudio je interesovanje Srbobranaca

15. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava, Zabava

Srbobran je jedna od retkih manjih opština koja može da se pohvali tako bogatim kulturnim dešavanjima, kakva nam iz nedelje u nedelju priređuje Dom kulture, ali je na žalost brojnost publike istančanog ukusa srazmerna broju stanovnika. Jedan od nastupa koji se izdvaja po posećenosti bio je sinoćni koncert Beogradskog gudačkog kvarteta.

Beogradski gudački kvartet održao je vrlo uspešan nastup u galeriji Doma kulture, čemu je svedočila neobična gužva u sali, sva mesta su bila popunjena a nekolicina mlađih slušalaca je stajalo i pratilo izvođenje poznatih klasičnih kompozicija. Ovaj, jedan od vodećih srpskih kamernih ansambala, opšte je poznat publici svih većih kulturnih centara u zemlji, što je verovatno uticalo i na odaziv naše publike, jer zvučnija imena su uvek rado slušana.

Sem kod nas kvartet je nastupao i u Hrvatskoj, Makedoniji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, a čest su gost italijanskih koncertnih podijuma. Jedan su od retkih ansambala koji je više puta izdavao svoju muziku na komercijalnim nosačima zvuka. Prvi put izdali su CD  2000. godine pod nazivom „Numero Uno“, drugi sa delima Otorina Respigija 2002. godine, dok treći sa delima Dmitrija Šostakoviča nalazi svoj put do slušalaca 2009. Do 2012. prave pauzu nakon koje ostvaruju veću saradnju sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, a sarađuju i sa Ministarstvom kulture, Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, Beogradskim kulturnim centrom, kao i sa Madlenijanumom i Jugokoncertom. Značajnu koncertnu delatnost ostvaruju sa SOKOJ-em, a reč je o koncertima muzike srpskih kompozitora u 2017.godini.

Kvartet je u Srbobranu nastupio u neznatno izmenjenom sastavu, ali sa jednakim kvalitetom muzike koju predstavljaju. Sinoć su nastupili:

Nevenka Tatić – profesor muzičke škole, solista i kamerni muzičar – violina,
Vladimir Vasiljević – profesor muzičke škole Mokranjac, solista i kamerni muzičar – violina,
Jovana Jocić – član simfonijskog orkestra RTS-a, kamerni muzičar – violončelo,
Ivana Erčić – član umetničkog orkestra Ministarstva odbrane i kamerni muzičar – viola.

Pre samog nastupa imali smo priliku da na kratko porazgovaramo sa Ivanom Erčić, koja je kao najmlađa u ansamblu rado podelila sa nama par reči o sebi kao i o kvartetu čiji je član:

“Pored toga što sam član Beogradskog gudačkog kvarteta, radim i u vojnom orkestru ‘Stanislav Binićki’ pri ministarstvu odbrane. Ovo je moj hobi i jedno veliko zadovoljstvo. Ujedno je i čast biti deo jednog kvarteta koji postoji više od 20 godina i koji iza sebe ima mnogo nastupa po svetu i snimljenih cd-ova. Sviramo domaće kompozitore ozbiljne klasične muzike, ali imamo i program koji ćemo večeras izvoditi, a to su novogodišnje i neke laganije kompozicije koje su u duhu praznika koji nam predstoje. U pitanju su neke popularne klasične kompozicije, evergrin i džez.”.

Ima li razlike u publici kod nas i u zapadnim zemljama u kojima ste nastupali?

“Razlika između naše i publike na zapadu je velika. Tamo su ljudi više muzički obrazovani i tačno znaju da prepoznaju sve u kompoziciji. Poznaju repertoer, kompozitore i razlike među njima, tamo je to narodna muzika, pogotovo u Nemačkoj i Italiji. Mi smo svi profesionalni muzičari i jako nam je žao što i kod nas ne postoji ta svest i kultura slušanje ozbiljne, kamerne muzike. Kako sam već rekla, mi uglavnom izvodimo domaće kompozicije: Despića, Ivana Jeftića, Božića, i druge koji su izuzetno dobri a o njima malo znamo. Svojim koncertima promovišemo domaće kompozitore u nadi da će to uticati na publiku da više prati ovakvu muziku”.

Facebook Komentari