NIS u decembru počinje 3D seizmička istraživanja u opštini Srbobran

06. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Privreda, Projekat

Geofizička istraživanja u Srbobranu sprovodiće se u decembru mesecu u okviru projekta „3D Ada“, u cilju pronalaženja nafte i gasa u širem delu Vojvodine.

Ovim projektom biće pokriven prostor od 700 kvadratnih kilometara što obuhvata i opštine Ada, Bečej, Senta, Novi Bečej, Kikinda, Subotica, Mali Iđoš, Bačka Topola i Čoka. NIS je pribavio sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za izvođenje projektovanih 3D seizmičkih istraživanja koji predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. U toku radova će se poštovati svi ekološki standardi i pravila bezbednosti na radu, po zakonima republike Srbije.

“Vlasnici i korisnici parcela u opštini Srbobran su obavešteni o planiranim istraživanjima i ukoliko su saglasni, potpisali su dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Na informativnom punktu pri mesnoj zajednici Srbobran, žitelji mogu da dobiju dodatne informacije o radovima i dostave svoje sugestije. Kao odgovorna kompanija, NIS će sve zahteve pažljivo razmotriti sa predstavnicima lokalne zajednice. NIS je uveren da će uz pomoć građana i lokalne samouprave uspešno realizovati ovaj projekat koji će biti od koristi kako za kompaniju, tako i za širu društvenu zajednicu. Kompanija zahvaljuje svim učesnicima u realizaciji ovog strateški važnog projekta” saopštenje je kompanije NIS.

Dodatna informacija:
3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa. Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, wireless (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Ovi savremeni uređaji i njeni delovi ne mogu se upotrebiti u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

Facebook Komentari