Biser i Plavi krug zajednički obeležili Dan osoba sa invaliditetom

03. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje, Zdravlje

Udruženje za pomoć MNRO “Biser” i ove godine je u svojim prostorijama organizovalo akciju otvorenih vrata za sve građane u kojoj su im pomogli prijatelji iz “Plavog kruga” koji uvek rado učestvuju u ovakvim akcijama, a sve u okviru obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom.

Svi zainteresovani građani mogli su danas potpuno besplatno da obave osnovne preglede svog organizma, utvrde težinu, visinu, procenat masnoće u telu, izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, a zatim su im aktivisti “Plavog kruga” uz rezultate poklonili po jabuku i brošuru koja govori o dijabetesu. Takođe u istom prostoru bile su izložena i likovna dela korisnika “Bisera” koji su bili prisutni i pomagali u organizovanju obeležavanja ovog dana.

U prostorijama Udruženja dočekala nas je Radmila Timko, koordinator dnevnog boravka u ovoj ustanovi, i ona je bila prava osoba da nam detaljnije objasni šta se to danas dešava i “Biseru”: “Mi već tradicionalno obeležavamo 3. decembar, dan osoba sa invaliditetom. Ove godine smo izložili umetničke radove naših korisnika, koji su nastali na likovnoj koloniji održanoj u novembru mesecu na salašu Tatić. Deo radova je izložen i u Erste banci, u kojoj trenutno boravi naša koleginica sa par korisnika koji su te radove naslikali, i to je takođe već tradicija da nam banka ustupi hol svoje  filijale za izlaganje ručnih radova. Naši korisnici su proveli tamo par sati, predstavili se građanima svojim stvaralaštvom, čime želimo da smanjimo predrasude koje postoje prema osobama sa invaliditetom, jer oni su ravnopravni članovi zajednice i mogu da doprinesu društvu mnogo. Oni privređuju i mogu biti vrlo korisni u domenima koje njihove mogućnosti dozvoljavaju. Takođe u saradnji sa Udruženjem Plavi krug. smo organizovali besplatno merenje šećera, holesterola, pritiska, i naša vratu su bila otvorena, od 9 do 12 časova, svim zainteresovanim građanima. Ovi pregledi su dobri i za naše korisnike, kako preventivno tako i kontrolno, jer neki od njih već imaju zdravstvenih problema, a nama je bitno da znamo ko ima kakav problem da bi smo im pružili bolju individualnu uslugu. Naši korisnici su učestvovali u pripremi današnjeg dana i u proslavi, jer ipak je to njihov dan, i smatram da su bili na visini zadatka. “

Za par reči smo zamolili i neke od korisnika usluga Udruženja “Biser”, ili bar one koji se nisu mnogo stideli da stanu pred novinare i ispričaju kako provode svoj praznik. Četvoro drugara nam je pokazalo svoje radove i ispričali nam o onome šta je to njima najvažnije. Marina i Branka su slikale prirodu, šumu, ptice i kako kažu, vrlo im je lepo u dnevnom boravku i vole da provode vreme sa drugarima. Robert je takođe slikao na koloniji, ali je više želeo da govori o tome kako je na lekarskim pregledima uradio sve što je trebalo i da su mu svi reultati odlični. Nikolu smo sreli dok je dolazio u prostorije dnevnog boravka, tako da još nije obavio pregled, ali kaže da želi, i da se uvek rado odaziva na akcije i pomaže u svemu što treba. On je baš vredan i dobar momak koji tokom godine radi dosta poslova čime daje svoj puni doprinos društvu. Pomaže starijim ljudima u Srbobranu u čišćenju dvorišta, sakupljanju lišća i kaže da sad samo čeka da padne sneg pa da se uhvati lopate, i deluje jako zadovoljno dok govori o tome, jer mu je drago što može da radi.

Naš stalni sagovornik na ovakvim skupovima je naravno dr Ilija Gazepov, predsednik srbobranskog Plavog kruga, koji je na današnjoj akciji učestvovao sa još 8 članova Udruženja. U vrlo kratkom roku i bez čekanja je svako od pridošlih građana završavao sve preglede jer su svi bili vrlo ekspeditivni, a mi smo nakon pregleda i dobijanja rezultata, zamolili Iliju da nam kaže par reči o današnjoj akciji u kojoj učestvuju: “Ovo je već postalo tradicija, a Biseraši su drugari svih članova Plavog kruga. Mi ne propuštamo da obeležimo 3. decembar, a osobe sa invaliditetom zaslužuju mnogo više nego što mikro i makro zajednica pruža njima, u stvaranju uslova za jedan prihvatljiviji i normalniji život. Danas radimo ceo naš program, merimo telesnu težinu i visinu, bodi mas indeks, puls oksimetriju, krvni pritisak, šećer. Delimo edukativni materijal i po jednu zelenu jabuku svakom ko dođe kao simbol zdravlja. Razgovaramo sa ljudima, đuskamo sa korisnicima dnevnog boravka, jedna prava žurka. Dolaze nam i članovi Udruženja ratnih vojnih invalida, širimo krug prijatelja svake godine, na čemu zahvaljujem medijima jer konstantno informišu sve građane o našim akcijama. Odziv građana je veliki i mi smo spremni i ceo dan da ostanemo ovde i pružamo naše usluge svima koji otvore vrata bez obzira na uzrast i pripadnost po bilo kom pogledu. Po do sad urađenim pregledima koje mi nudimo, mogu reći da su Biseraši dosta zdravi, kod ratnih invalida ima dosta osoba sa povišenim vrednostima šećera i posebno sa krvnim pritiskom, a ima i onih sa neregulisanom telesnom težinom. Plavi krug Srbobran do kraja godine ima obaveze na sportskim dešavanjima u sali, planiramo da tokom zimskog raspusta obavljamo preventivne preglede za sve uzraste, opet u apoteci, pre i pogotovo posle Nove godine, Edukativni kamp i dalje aktivnosti koje nam sleduju kao i do sada”. 

Facebook Komentari