Akcija Crvenog krsta podsetila građane na i dalje prisutnu opasnost od HIV-a

02. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Zdravlje

Crveni krst u Srbobranu radno je obeležio 1. decembar Svetski dan borbe protiv side, deljenjem edukativnih štampanih materijala i razgovorom njihovih aktivista sa građanima nastavljeno je sa ciljem podizanja svesti građana na prisutnost ove i dalje opake bolesti.

Prvi decembar ne služi više samo kao dan kada se upozorava na opasnost od HIV virusa, već je to i datum kada se iskazuje podrška ljudima koji žive sa AIDS-om i kada se treba setiti onih koji su zbog bolesti preminuli. Crveni krst naše opštine je sproveo akciju u najvećem srbobranskom trgovinskom objektu, zbog većeg prisustva i fluktacije građana na tom mestu, koja je trajal od 9 do 12 časova i u kojoj je razgovarano sa velikim brojem ljudi. Mlade aktivistkinje, srednjoškolke, edukovale su Srbobrance o načinima prenošenja virusa, zaštiti, ali su sa njima popunjavale i upitnike i odgovarale na različita pitanja vezana za ovu temu. Sve četiri devojke potkovane znanjem o  datoj temi razgovarale su sa Srbobrancima i o samom Danu 1. decembru i o tome kad je ustanovljen i šta predstavlja, a otvoreno su govorile i o samoj bolesti i istorijatu koji je prati u decenijama za nama.

Da nam kaže nešto više o pomenutoj akciji, zamoljen je ovde prisutan Bergel Zoltan, sekretar Crvenog krsta Srbobran:

“Na Svetski dan borbe protiv AIDS-a, svake godine, srbobranski Crveni krst na neki način obeležava ovaj bitan datum. Nekad su to predavanja, nekad na skupovima edukujemo ljude, a ovog puta smo se odlučili da izađemo u susret građanima i podelimo sa njima informacije ovde u predvorju robne kuće. Naši volonteri dele informativni materijal i imamo testove koje građani mogu da ispunjavaju, naravno dobrovoljo uz ime ili anonimno. Pitaju ih aktivistkinje da li nešto znaju o AIDS-u i dopunjuju njihovo znanje, a zainteresovanost građana je velika. Bez obzira da li već nešto znaju o temi uvek rado zastanu i saslušaju informaciju”.

Crveni krst Srbije kao jedno od prvih 15 nacionalnih društava osnovanih u svetu, bitan je deo ove multinacionalne porodice i prati sve aktivnosti koje se sprovode, ali i samoinicijativno sprovodi svoje osluškujući potrebe naših ljudi, na čemu svi zajedno možemo samo da im budemo zahvalni.

Facebook Komentari