Paroški: Obroci u narodnoj kuhinji su kvalitetni i kalorični

15. novembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Od 1. novembra, pošto dolazi hladnije vreme, ponovo će svakodnevno  za najugroženije građane biti služeni topli obroci u Narodnoj kuhinji koju uz pomoć opštinskih i državnih sredstava vodi Crveni Krst Srbobran.

109 obroka u Srbobranu, 24 u Turiji i 39 u Nadalju biće posluživano svakog dana, sve do proleća kada je opet moguće zaraditi neki novac radom na otvorenom polju. Narodnu kuhinju pomaže između ostalih i Srpska pravoslavna crkva koja jednom mesečno obezbeđuje po litar mleka za sve korisnike, dok Crveni krst obezbeđuje jabuke, a kada to uslovi dozvole, po rečima Zolatna Bergela u vreme nekih velikih praznika Crveni krst se potrudi da svojim štićenicima obezbedi i neki kolač kako bi bar na taj način osetili lepotu “blagih dana”.

Zolatn Bergel, sekretar Crvenog krsta u našoj opštini, sazvao je konferenciju za novinare na koju je pozvao i predsednika opštine i direktorku Centra za socijalni rad, kako bi još jednom podsetili građane da im u slučaju neke životne nedaće ima ko pomoći. Narodna kuhinja bila je glavna tema konferencije, odnosno plan rada za period pred nama. Radivoj Paroški obišao je mesto gde se spremaju obroci za Narodnu kuhinju u želji da se i sam uveri u kvalitet obroka kao i da li se sve radi u skladu sa propisima i normama vezanim za bezbednost hrane:

“Obroci koji se služe u našoj Narodnoj kuhinji mogu da zadovolje potrebe odrasle osobe, a lično sam se uverio da su kvalitetni i kalorični. Lokalna samouprava svake godine izdvaja sredstva za rad Narodne kuhinje i ove godine smo planirali da izdvojimo oko 4,5 miliona dinara za njeno funkcionisanje. Brinemo o ljudima koji u nekom trenutku nemaju dovoljno sredstava da normalan život i u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom, pomažemo im da žive životom dostojnim čoveka. Nije lako svakoga dana obezbediti i isporučiti skoro 180 obroka, ali dok se ne steknu uslovi da zatvorimo Narodnu kuhinju i sve porodice i pojedinci uspešno brinu o sebi, lokalna samouprava će obezbeđivati novac za podršku najugroženijim građanima, ne samo na ovaj već i na svaki drugi način”.

Predsednik je želeo da podseti da se sredstva poreskih obveznika koja pune lokalni budžet, u velikoj meri troše na socijalnu i zdravstvenu zaštitu stanovništva. “Krunska organizacija zadužena za podršku ugroženim licima je Centar za socijalni rad i ona svoj zadatak izvršava veoma odgovorno i stručno. Uz njih tu je i ‘Biser’, udruženje koje je preraslo u akreditovanu organizaciju za podršku MNRO licima, i za koju se nadam da će doći vreme da je preuzme lokalna samouprava. I za njihov rad se izdvajaju ozbiljna sredstva, jer moramo pomoći tim licima, a tu je i Crveni krst koji takođe na razne načine pomaže ugroženim licima. Neki će reći da sve ovo moramo da radimo jer smo nerazvijena opština, ali to nije tačno. Sve opštine imaju potrebe ove vrste, ali je pitanje koje od njih imaju izražen osećaj da se za ove oblasti moraju izdvajati značajna sredstva. Ponosan sam što svake godine opština Srbobran izdvaja milionska sredstva za socijalnu i zdravstvenu zaštitu svih svojih građana”, reči su kojima je Paroški završio svoje izlaganje.

Direktorka Centra za socijalni rad Biserka Veselinović, obavestila nas je da njena služba prati socijalne karte svake porodice i u odnosu na njih prilagođava usluge na način da ugrožena porodica ili pojedinac dobije sve ono što obezbeđuje socijalnu sigurnost i funkcionalan život. “Vodi se računa da lica koja imaju pravo na pomoć iz Narodne kuhinje budu oni koji stvarno ne mogu da obezbede obrok, ali i onima koji se trude da obezbede sredstva za život, ali još uvek to ne mogu da učine u dovoljnom obimu, kao što su porodice sa više dece školskog uzrasta. Imamo odličnu saradnju sa opštinom Srbobran i Crvenim krstom, i moram istaći da je naša lokalna samouprava jedna je od retkih koja iz svog budžeta obezbeđuje nivo podrške porodicama koji je u ovom trenutku veći od stalne novčane pomoći koju obezbeđuje država. To znači da smo razvili mehanizam podrške sa lokalnog nivoa, da smo poslednjih godina uspostavili nova prava i došli do optimalnog modela zaštite”.

Facebook Komentari