Šahisti Srbobrana 5. na prestižnom Kupu “Svetozara Gligorića”

09. novembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport

Šahovski savez Srbije već petu godinu za redom završni turnir u godini, Kup Srbije, organizuje pod imenom proslavljenog jugoslovenskog šahiste Svetozara Gligorića, a na poslednjem održanom takmičenju srbobranski klub zauzeo je zavidno 5 mesto.

Zanimljivo je da je šahovski klub iz Srbobrana jedan od retkih koji je uzeo učešće na svih 5 do sad održanih kupova s tim što je ovaj poslednji doneo najviše uspeha. Peti Kup “Svetozara Gligorića“ održan je na novosadskom Ribarskom ostrvu od 4. do 7. novembra, a uspeh naših šahista ulazi  u istoriji kluba kao jedan od deset najboljih. Na turniru su za Srbobran igrali: Siniša Kovačević, Stevan Srđanov, Siniša Paroški, Janoš Dostan, Zvonimir Radić i Damjan Cvetanović, sa tim da su najveći teret izneli prva četvorica.

Pravo učešća na ovogodišnjem kupu ostvarilo je 12 klubova sa prostora cele države, od mogućih 350 koliko ih postoji, a dolaze iz sve tri republičke lige. Procenat takmičara koji su sa zvanjem velemajstora bio je izuzetno visok što je Kup činilo izuzetno jakim. Predsenik šahovskog kluba Stevan Srđanov, naš sagovornik i jedan od učesnika turnira, rado nam je opiso put kroz svih 5 kola , koja su vodila do visokog plasmana našeg tima.

“Na nedavno održanom Kupu Srbije, ili kako se poslednjih 5 godina zove kup Svetozara Gligorića, postigli smo redak rezultat za našu malu opštinu. Osvojili smo 5. mesto a put nam nije bio ni malo lak, jer smo već u prvom kolu za protivnika dobili jedan od prvoligaških klubova. U pitanju je klub iz Valjeva za koji nastupaju bivši prvaci države, od kojih je jedan bio i kadetski prvak sveta i dvojica iskusnih velemajstora, igrači sa najvišim rangom. Rezultat je bio 3:1 za njih, jer oni su praktično profesionalni igrači, za razliku od nas koji smo amateri. Uspeli smo da dobijemo tu jednu partiju i interesantan detalj je bio to što su oni pomislili da smo mi došli sa namerom da ih pobedimo. Ja nisam nastupao u tom prvom kolu, ali mi je bilo vrlo zanimljivo i neozvesno do samog kraja. Drugo kolo smo igrali protiv ekipe iz Bačkog Petrovca, iako njihovi igrači svi dolaze iz Novog Sada i taj meč se završio rezultatom 2:2. Treći meč je bio sa ekipom iz drugog ranga takmičenja, sa interesantnim nazivom Bogoslov iz Beograda, i njih smo dobili sa 2,5:1,5. Sa Inđijom smo zatim igrali 2:2 i u poslednjem kolu smo igrali sa aktuelnim prvakom Kupa Vojvodine, subotički klub inače, i taj meč smo dobili sa 2,5:1,5, što nam je i donelo visok plasman. Ispred nas su bile samo tri prvoligaške ekipe i jedna iz drugog ranga, a mi iz treće lige smo uspeli da osvojimo 5. mesto. Ovo je jedan od većih uspeha srbobranskih šahista u osamdesetogodišnjoj istoriji”. 

Takmičenja za ovu godinu su završena bar što se tiče timskog učešća, ali su u planu još dva jednodnevna turnira na kojima će učestvovati naši članovi u pojedinačnoj konkurenciji, krajem ovog meseca.

 

Facebook Komentari