Jeste li montirali zimske gume? Kažu:”Vreme je”, a vi: DA ili NE?

04. novembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Saobraćaj

Trenutne vremenske prilike više nalikuju letu nego zimi, ali kako to utiče na saobraćajne propise koji se primenjuju u zimskim uslovima vožnje, odnosno na obavezu posedovanja zimskih pneumatika na svim točkovima automobila.

Od 1. novembra do 1. aprila, sva vozila na drumovima republike Srbije trebala bi da budu opremljena gumama sa “pahuljicom”. Iako ovo pravilo važi za uslove snega, leda ili poledice, nadležni predlažu da ne odlažete sa zamenom, jer prvo, zimska guma je neophodna i kada je hladno zbog svojih boljih svojstava na niskim temperaturama, a drugo, sneg i led mogu da iznenade. Osim što se vožnjom sa letnjim gumama tokom zime rizikuje bezbednost učesnika u saobraćaju, postoji i opasnost od kazni.

Zbog ovih razlika u zakonskom roku i vremenskim uslovima potrebno je razjasniti da li je neposedovanje zimskih guma kažnjivo ili ne, jer mnogi vozači nisu sigurni kako saobraćajna policija postupa u praksi.

Saobraćajni policajac može da vas kazni samo ukoliko nemate zimske pneumatike pri uslovima kada je kolovoz pokriven snegom, ledom ili poledicom. U slučaju da u nekom od ovih uslova upravljate vozilom sa letnjim gumama, vaše vozilo se smatra tehnički neispravnim a tada su kazne značajno visoke. Kazne za one koji izazovu udes ili učestvuju u njemu, a nemaju zimske pneumatike, iznosi i do 45 dana zatvora, dok se novčana kazna kreće od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara. U slučaju da u datim uslovima vi izazovete udes plaćate i svu nastalu štetu a to onda mogu postati milionski iznosi.

Zbog svega navedenog jasno je zašto nadležne državne službe podstiču vozače da se pridržavaju zakonskih vremenskih okvira za montiranje odgovarajućih pneumatika. Međutim tu je svima poznata činjenica da su zimske gume mekše i da se brže troše, tako da je najbolje montirati ih onda kada dnevne temperature budu ustaljene do maksimalnih 7 stepeni celzijusa, jer do kristalizacije pneumatika dolazi na temperaturama ispod te granice i to je sigurno najbolje rešenje.

Naravno ono je moguće ako vam je vulkanizerski servis uvek na raspolaganju, a znamo da su gužve kod njih česte u ovo doba godine. Odluka je na vama, a ako baš ne želite da montirate zimsku obuću na točkove, onda bar nemojte voziti u uslovima padavina  u zimskim danima. Čuvajte sebe, druge i svoj novčanik.

 

 

Facebook Komentari