Saradnja sa gradom Miškinom ozvaničena potpisivanjem Memoranduma

21. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na jutrošnjem sastanku u maloj sali opštine Srbobran na kom su prisustvovali naš predsednik Radivoj Paroški i predsednica Ruske gradske oblasti Miškin, gospođa Olga Viktorovna Minajeva, u društvu predstavnika vlasti oba grada, potpisan je zvanični dokument o razumevanju, koji za cilj ima ostvarivanje duboke i sveobuhvatne saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

DSC_0767Sastanak je započeo predstavljanjem Srbobrana i Muškina u dve kraće video prezentacije, a zatim je naš predsednik gostima malo šire pojasnio neke termine i podatke o Srbobranu i njegovoj istoriji i kulturi. Ovaj neformalan razgovor imao je za cilj sumiranje utisaka nakon što su gosti iz Ruske federacije proveli par dana u našem mestu, obišli razne znamenitosti i svečanosti kako bi bliže upoznali naš grad. Prošle godine je naša delegacija na čelu sa Radivojem Paroškim obišla Miškin, a današnji sastanak je trebao da zaokruži utiske obe delegacije u jedan zajednički dokument kojim bi se pravno obezbedio prostor da dođe i do stvarne saradnje koju ćemo moći svi da osetimo.

DSC_0772Memorandum definiše saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, privrede i turizma, a pročitan je glasno, prvo na srpskom a zatim i na ruskom jeziku, kako bi svi prisutni imali uvid u sve njegove mogućnosti. Na obostrano zadovoljstvo gospodin Paroški i gospođa Viktorovna Minajeva potpisali su dokumenta, a zatim su obe delegacije nazdravile kako bi se njegovo ostvarivanje i svečano obeležilo i pospešilo.

DSC_0774Predsednik Paroški je po potpisivanju Memoranduma želeo da izrazi svoje veliko zadovoljstvo što se sa priče prešlo na konkretna dela i što će sad planovi o saradnji ugledati svetlost: “Naše prijateljstvo se nastavlja i pripremili smo nove korake za razvoj naših odnosa. Srbobran i Miškin su prostorno udaljeni, ali to ne znači da ne možemo da budemo bliski srcem i dušom. To se dokazalo pri prethodnom susretu u Miškinu, a verujem da se pokazuje i ovih dana u Srbobranu. Prošle godine potpisali smo sporazum o bratskim odnosima, a sada smo se pripremili da te odnose osnažujemo i produbljujemo”.

DSC_0784 DSC_0785Gospođa Olga takođe je bila zadovoljna što je došlo do obostranog razumevanja i što će naša dva grada i dva bratska naroda od sad imati i zajedničku budućnost a ne samo prošlost. Istakla je da je tokom prethodna tri dana videla stvari koje nije očekivala kada je kretala za Srbiju. Oduševila ju je naša kultura, snažna privrženost istoriji i tradiciji, ponajviše kod mladih ljudi, a kako kaže naše duhovno bogatstvo je veliko i vrlo slično onom koje poseduje i Ruski narod. Vrlo smo slični, i više nego što je to mogla da zamisli, što nas čini i vrlo bliskima.

DSC_0788Memorandum sadrži sledeće – Uspostavljanje neposredne saradnje između institucija i organizacija u oblasti kulture i umetnosti, izmešu umetničkih saveza i udruženja, kao i i između pojedinih predstavnika u tim oblastima; učešće na umetničkim festivalima, smotrama, takmičenjima i drugim manifestacijama organizovanim u gradu, odnosno državi druge strane; uzajamno gostovanje umetničkih grupa i ansambala, razmenu umetničkih izložbi; prevođenje i razmenu knjiga i publikacija u oblasti obrazovanja, kulture i istorije; razmenu predavača i učenika škola opštine Srbobran i Gradske oblasti Miškin u cilju daljeg razvoja saradnje u obrazovanju i prijateljskih odnosa; saradnju u oblasti omladine i sporta; uspostavljanje i unapređenje saradnje kroz kontakte privrednih subjekata; organizovanje konferencija, poslovnih susreta i drugih oblika poslovno-privredne saradnje; razvoj svih oblika turizma i razmena iskustava u vezi sa istorijskim i turističkim znamenitostima, spomenicima kulture i istorije oba grada.

DSC_0791Delegacija grada Miškina danas je završila posetu našoj opštini, zahvalili su se svojim domaćinima na gostoprimstvu i iskazali su nadu o skorijem ponovnom viđenju.

Facebook Komentari