Delegacija iz bratskog nam Miškina posetila je turijsku osnovnu školu

19. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Škola

U našoj opštini boravi delegacija iz Ruske federacije koju predvodi gospođa Olga Viktorovna Minajeva predsednica Miškinske oblasti. Ona će sa svojim saradnicima tokom narednih par dana obilaziti znamenitosti Srbobrana sa željom da što bliže upozna našu opštinu i naše ljude.

DSC_0405Kao prvu destinaciju u koju su se uputili, na ličnu inicijativu, izabrali su osnovnu školu “Petar Drapšin” u Turiji, a domaćini su im bili đaci odeljenja koje vodi učiteljica Nada Karać, inače profesor ruskog jezika.

Ova petočlana delegacija iz grada Miškina u goste kod malih Turinaca nije došla praznih ruku, a napravili su čak i malu radionicu u kojoj su učestvovali i sami osnovci. Jedan od članova delegacije je vrlo je vešt u obradi drveta i rado pravi skulpture od ovog plemenitog materijala. Kako je sam objasnio u ruskoj je tradiciji da se kuće umesto crepom prekrivaju drvenim daščicama, takozvanim listićima, a on je baš takve, ali manje listiće poneo sa sobom i želeo je da od njih napravi jedan poklon koji će đacima biti draga i unikatna uspomena na ovaj dan kad su se družili.

DSC_0410Da mu pomognu u ovom malom projektu javilo se mnogo đaka, tako da je svako od njih ugradio svojim radom deo sebe u ovu skulpturu. Na posletku je i učiteljica Nada malo pomogla kako bi poklon, cvet od drveta, bio završen. Deca su bila oduševljena nastalom kreacijom, a učiteljica mu je odmah pronašla zgodno mesto u učionici.

DSC_0413DSC_0417U želji da i mališani jednom dođu u Rusiju i upoznaju Miškin, gospođa Viktorovna je donela i neke poklone koji će im pomoći da bliže upoznaju ovaj grad. U pitanju su knjige koje govore o ovom dalekom gradu kao i dvd koji je bogat video sadržajima o njemu. Pošto ovi đaci imaju tu sreću da im učiteljica vlada ruskim jezikom, ona može i da im prevodi reči iz knjiga i sa videa kako bi svi malo naučili jezik. Pored ovoga škola, odnosno direktorka ove ustanove, je na poklon dobila i maskotu grada Miškina, mišicu “Mišku” kako bi ih i ona podsećala na dan kad su ih posetili prijatelji iz grada pobratima Srbobrana.

DSC_0426bĐaci su se zahvalili svojim gostima kratko”spasiba”, dok je učiteljica Nada to učinila na tečnom ruskom jeziku, a njen dobar izgovor su i gošće pohvalile. Gospođa Olga je pozvala đake da dođu u Miškin i budu njeni gosti, kako bi svi zajedno usavršili ruski jezik i družili se u njenoj domovini.

DSC_0428Direktorka škole je prihvatila poziv, a na mališanima je da se nadaju da će do ovog zanimljivog putovanja i doći.

Facebook Komentari