Srbobran je sa zadovoljstvom dočekao Lazarev povratak kući

13. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Pozorište, Zabava

Vole Srbobranci kada im dođu gosti, još više vole da im dođe gostujuća pozorišna predstava sa poznatim glumcima, ali kada pored svega tematika na sceni ima veze sa Srbobranom ili su lik i priča potpuno vezani za naše lepo mesto, to onda znači da je sala puna i da svi netrepćući pomno slušaju šta se pripoveda. Takvi smo, volemo.

DSC_0078

Dočekasmo mi da nam se u Sentomaš vrati naš Lazar Dunđerski, iako je bilo potrebno da prođe 101. godina, on je tu a nama je drago što jeste. Glumac Miodrag Petrović, prvak Srpskog Narodnog pozorišta, toliko je verno i sa potpunim razumevanjem onoga što govori, odigrao Lazara, da je bilo trenutaka kada niko u sali Pozorištanceta nije sumnjao u to da je gore na “daskama” stvarno Lazar lično.

DSC_0075

Na premijeri ove divne monodrame Zorana Subotičkog, bilo je zaista mnogo naših sugrađana, a među njima i predsednik opštine, direktorka Doma kulture, predstavnici lokalne samouprave, sveštenstvo, novinari, ali i oni kojih se ovo zaista lično tiče, odnosno danas retki članovi porodice Dunđerski koji imaju direktne veze sa likom i delom Lazarevim.

DSC_0079 DSC_0080

Tokom cele predstave u sali je vladao muk, totalna tišina i očigledna želja gledalaca da upiju što više od onoga što im je Miodrag, izvinjavam se, Lazar kazivao sa scene, a govorio je o svačemu. Malo je tema svog života stigao da preskoči, a još manje njemu bitnih osoba da ne pomene. Krenuvši od svoje mladosti, pa preko momačkih nestašluka, do mladalačkih dana svoje dece, kretao se Lazar sa iz jednog u drugo vreme. Uglavnom pričajući one vesele i zanimljive anegdote dizao je raspoloženje u publici sve do samog kraja, a pred kraj morao je da spomene i svoju Lenku i njen tragičan odlazak, koji nam je prikazan iz jednog drugog, očevog ugla, sa snažnom i teškom emocijom koja dovodi suze na oči.

DSC_0084

Neverovatno kako je jedan glumac u stanju da tako živo i prisno dočara neki lik, a Miodrag Petrović to je učino majstorski, kao da je lično i dugo poznavao Lazara Dunđerskog pa je imao remena da upije svaku njegovu zapetu i dizanje obrve i prikaže nam taj lik tako živopisno. Naravno da niko od nas ne zna kako je Lazar stvarno govorio i da li je dizao ruke u vis kada galami, pa ni sam glumac to ne može znati. Mi smo morali da saznamo kojim se to smernicam Miodrag vodio kad je gradio ovaj lik i zašto nam je njegov Lazar tako blizak.

DSC_0095

Miodrag Petrović – “Izgraditi lik Lazara Dunđerskog nije bilo ni malo lako, jer je to čovek koji je tako kompleksan i toliko važan da nisam smeo nigde da pogrešim i prikažem ga slučajno onakvim kakav sigurno nije bio. Naravno i pre sam o Dunđerskima dosta znao pa i o samom Lazaru mnogo. tako da mi je to pomoglo da ulogu iznesem na način koji će biti verodostojan. Zoran Subotički je tekst napisao tako da se glumac sa lakoćom kreće kroz priču i lako usvaja svaku rečenicu kao svoju, a nekim stvarima sam naravno dao i neki svoj lični karakter. Pogotovo u situaciji kad on govori o svojoj deci, ili kada govori o pozorištu koje je izgradio, to su neke situacije koje možemo da zamislimo kao svoje i da se u njima postavimo onako kako je to i prirodno da se čovek ponaša. Nije mi bilo teško da celo leto utrošim na oblikovanje ovog lika i da mu se potpuno posvetim, a nadam se da su Srbobranci bili zadovoljni onim što sam pred njima izveo. Sigurno niko, kad je dolazio u pozorište večeras, nije očekivao da Lazara, jednog od najbogatijih ljudi Ugarske monarhije, zatekne u donjem vešu, i da se pred publikom presvlači i priča im o svom životu a da im se ni jednom ne obrati, već da razgovara sa svojim prijateljima u maketi svog pozorišta. Priznaćete nesvakidašnje. Drago mi je što sam večeras bio u Srbobranu, jer je Lazaru baš tu i mesto, kod svoje kuće”.

DSC_0090

Naš sud je da je predstava odlična, sjajan posao uradili su kako gospodin Subotički tako i Miodrag Petrović, a moramo spomenuti i reditelja Ljuboslava Majera kao i kostimografkinju Tijanau Sićević, koji su u mnogome zaslužni što je ova monodrama tako živopisna i tako pitka svakom ko je lično iskusi, a od mnogobrojnih svedoka večerašnjeg izvođenja imamo potvru da su ove reči apsolutno tačne.

DSC_0091

Ostaje nada da ćemo uskoro na sličan način sa scene čuti i Bogdana, jer je kako smo saznali on sledeći Dunđerski koji će sa pera Zorana Subotičkog preći na pozornicu.

Facebook Komentari