“Dunđerski” su ponos Srbobrana i zaslužuju da ih više pominjemo

10. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Kultura, Lokalna samouprava

Rečenica iz naslova mogla bi da bude odličan sažetak sa danas održane konferencije za novinare u kancelariji predsednika opštine Srbobran, povodom premijere pozorišne predstave “Lazar” u našem Malom pozorištu.

DSC_0047

Predsednik opštine Radivoj Paroški dočekao je nekolicinu novinara različitih medija čija svera interesovanja jesu dešavanja u Srbobranu, kako bi nas upoznao sa svim relevantnim činiocima koji prate i nadopunjuju pomenutu premijeru. Takođe želja je bila i da nam predstavi čoveka koji je idejni tvorac monodrame o Lazaru Dunđerskom, umetniku koji na promociji Srbobrana i njegovog najvrednijeg brenda radi zajedno sa najvišim strukturama lokalne vlasti, a njegovo ime je Zoran Subotički.

Uvodnu reč po samom prijemu u kancelariju predsednika imala je direktorka Doma kulture Branislava Sekulić, koja nam je poželela dobrodošlicu i zatim rekla par reči o značaju ove predstave:

DSC_0053

“Monodrama koja je razlog današnjeg okupljanja, govori o našem čuvenom Srbobrancu Lazaru Dunđerskom, velikom dobrotvoru, zadužbinaru, i najbogatijem Srbinu sa ovih prostora sa druge polovine 19. i početkom 20. veka. Premijera koja će se održati u petak u Pozorištancetu, je uz manifestaciju Lenkin Prsten pravi pokazatelj toga koliko nam je važno da promovišemo istorijat najvažnije srbobranske porodice, da očuvamo sećanje na Dunđerske, i da na taj način utičemo na kvalitetnije pozicioniranje samog Srbobrana”. 

Nakon što je direktorka Sekulić završila uvodnu reč, najavila je gospodina Subotičkog, ali je on reč ustupio predsedniku opštine jer je sam želeo da prvo govori domaćin, gospodin Paroški. Jasno je da je Radivoj čovek koji od početka zagovara promovisanje slavne istorije našeg Srbobran, a time i Dunđerskih kao najvažnije karike u tom nizu godina kulturnog i ekonomskog procvata našeg mesta, tako da ne čudi ni što je on odgovoran za ovonedeljna dešavanja koja nastavljaju da veličaju velikog Lazara i sve ono što je za njim ostalo.

DSC_0052

“Drago mi je što, kada je u pitanju projekat Čudesni svet Dunđerskih, imamo jednu dobru komunikaciju sa gospodinom Subotičkim koji je dao poseban pečat ideji da skinemo patinu i prašinu sa imena ove slavne porodice. Dunđerski su toliko zadužili srpski narod, a naravno i nas srbobrance jer ovde su počeli stvaranje svoje imperije, i ovde su začeli nešto novo do tad neviđeno kod nas. Svi najznačajni članovi ove porodice sahranjeni su ovde, što pokazuje koliko su oni bili vezani za ovo mesto. Srbobran je u vreme njihovog delovanja bio jedno od bogatijih mesta, za šta je ova porodica, a pogotovo Lazar vrlo zaslužna. Srbobran mora da pokaže koliko su oni važni, kao što je to pre desetak godina započeto manifestacijom Lenkin Prsten koja na poseban način povezuje Jelenu Lenku Dunđerski i našeg najboljeg romantičarskog pesnika Lazu Kostića. Imamo planove i projekte koji će pokazati koliko smo vezani za naš Srbobran i njegovu istoriju i same Dunđerske. Trg koji je završen i trg koji ćemo urediti sledeće godine biće ulepšani obeležijima koja će govoriti o Dunđerskima, a to će imati i turistički značaj i potencijal. Ovom prilikom pozivam sve građane da dođu u Pozorištance u petak i pogledaju predstavu o Lazaru, a citiraću jednu rečenicu iz predstave koja je na mene ostavila veliki utisak, a ona glasi – Ostao sam u Srbobranu da dvorim svoga oca, jer nisam mogao da ga ostavim, a on nije mogao da ostavi Srbobran”.

Poslednji, ali sigurno ne i najmanje važan, govorio je sam autor monodrame, gospodin Zoran Subotički, koji je dan ranije imao predpremijeru svoje predstave u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu kao gostujuća predstava, jer je Srbobran prava kuća ove predstave i ovde će biti stvarno premijerno predstavljena. Iako je glumac u predstavi Miodrag Petrović, doajen srpskog glumišta i prvak drame SNP-a u Novom Sadu, ovaj komad pripada Srbobranu, kao što mu pripadaju i Lazar i njegova porodica. Dunđerske svi svojataju jer su ostavili dubok trag svuda po Vojvodini, ali je sigurno da im je Srbobran bio kuća i zatu su oni danas Brend naše opštine.

DSC_0051

“Videćete u petak jednu vrlo neobičnu sagu, vrlo neobičnu priču o čoveku koji je pokazivao neverovatan talenat za ono što bi se modernim srpskim jezikom reklo biznis. Čega god da se dohvatio, zemljoradnja, trgovina ,bankarstvo to je doživljavalo uspeh, tako da je on imao raskošan talenat za poslovanje. O takvom čoveku nije lako napraviti predstavu. Moja namera je bila da ga pokažem kao čoveka koji je bio dobročinitelj i humanista, a ne kao običnog bogataša i industrijalca. Kroz ovo umetničko delo takođe sam želeo da probudim prisećanje na porodicu Dunđerski i njihov značaj. Iako ne volim reč Brend, oni su baš to, ne samo Srbobrana već i cele Vojvodine. Projekat Čudesni svet Dunđerskih ima za cilj da prikaže kulturološki, ekonomski i ljudski značaj ove porodice, a predstava Lazar je samo deo tog projekta. Lazar može biti vrlo inspirativan za savremeni Srbobran, jer on se sa velikom lakoćom kretao u svetu protoka kapitala i kao takav može da nas poduči kako se to može i danas primeniti”– Zoran Subotički.

Gospodin Subotički nam se poverio da ima spreman tekst i o Bogdanu Dunđerskom, koji je mnogo kontraverzniji lik, i čini boemski deo ove porodice a sigurno je da će biti zanimljivo videti predstavu o njemu, ali to je tek u planu da se desi. Predsednik Paroški nam je otkrio da su, pored opštine koja je pomogla nastajanje predstave, neki od naših velikih zemljoradnika današnjeg Srbobrana rado finansijski pomogli ovaj projekat i time pokazali koliko su svi zajedno vezani za svog slavnog prethodnika i koliko poštuju njegovu zaostavštinu.

U Srbiji ne postoji, a mogao bi da bude, institut koji će se baviti svim segmentima uticaja porodice Dunđerski, a logično je da Srbobran treba da bude jedno čvorište svih dešavanja vezanih za njih koja se dešavaju u mnogim mestima Vojvodine, a čini nam se da je to i ideja projekta “Čudesni svet Dunđerskih”.

Facebook Komentari