Među gimnazijski susreti i radionice još jednom u srbobranskoj srednjoj školi

06. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Zabava

Drugi put za redom je srednja ekonomska škola i gimnazija “Svetozar Miletić” iz Srbobrana  bila domaćin gimnazijalcima iz drugih vojvođanskih mesta. Posle uspešno završenog prošlogodišnjeg projekta pod nazivom “Mladi zajedno” profesori naše gimnazije rado su pokrenule još jedan koji se ove godine zove “Kreativni mladi”.

DSC_0986

 

Prošlogodišnji projekat je kao temu imao multikulturalnost, a cilj je bio da učenici iz više gimnazija Vojvodine, iz Vršca,  Kovačice i Ruskog Krstura, uporede sa našim gimnazijalcima svoja različita kulturološka nasleđa i tako se druže i bolje upoznaju.DSC_0979

DSC_0985

Ovogodišnji skup je kao osnovnu ideju, takođe, imao upoznavanje i druženje naših učenika sa vršnjacima iz drugih mesta, ali kroz jednu umetničku, kreativnu, radionicu. Projekat koji je, kao i prošlogodišnji,  potpomognut od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, doveo je u Srbobran učenike iz Vrbasa i Ruskog Krstura. Gimnazijalci iz sve tri škole zajedno ukrašavali tegle tehnikom dekupaž, kako bi dobili unikatne umetničke predmete.

DSC_0983 DSC_0984

U ovoj radionici pomagali su im profesorice iz istorije i geografije srbobranske gimnazije, Svetlana Pajić Jojkić i Tijana Melezović. Ove dve profesorice su zajedno sa direktorkom škole, Marijom Tutorov, zaslužne za dobijanje  pomoći iz sekretarijata, kao i za realizaciju celog ovog projekta.

20181006_134945_resized DSC_0982

Nakon završene kreativne radionice usledio je drugi deo druženja, odnosno radionica koja je za cilj imala razmenu interesovanja učenika sve tri škole. Glavna tema je bila slobodno vreme mladih osoba, odnosno kako kreativno to vreme utrošiti, a govorilo se i o saradnji učeničkih parlamena i mogućnostima koje su pred njima i kako ih iskoristiti. U toku radionica dobili smo priliku da porazgovaramo sa dve učenice koje na ovom skupu predstavljaju svoje škole:

Jovana Mrkšić iz Srbobrana: “Učenica sam Gimnazije Svetozar Miletić u Srbobranu i maturant sam, odnosno idem u četvrti razred. Ovde smo da naučimo tehniku dekupaž, lepu tehniku ukrašavanja koju nam danas predaje naša direktorka. Nadam se da će mi ovo iskustvo pomoći da malo kvalitetnije provodim svoje slobodno vreme, a uvek je lepo naučiti i nešto novo. Naše današnje radionice nemaju takmičarski karakter, već je u prvom planu druženje i upoznavanje, a mogu da pomognu i za osmišljavanje nekih novih projekata”.

DSC_0980

Sara Panjtez iz Ruskog Krstura: “Ja sam učenica Gimnazije u Ruskom Krsturu i idem u drugi razred. Svidela mi se današnja kreativna radionica i drago mi je što smo nešto novo naučili. Upoznali sam danas učenike iz drugih Gimnazija i rado ćemo svoje lepe utiske, i ovo što smo naučili preneti ostalim đacima u svojoj školi”.

predavanje

U ovim radionicama učestvovale su učenice svih razreda srednjih škola, a zanimljivo je da su se za učešće u ovom projektu prijavljivale dobrovoljno, što potpuno ruši opšte prihvaćenu teoriju da današnje mlade ništa ne zanima. Iz ovog primera vidimo da im je samo potrebno pružiti zanimljive sadržaje i oni će sami doći.

Facebook Komentari