U ponedeljak počinje anketiranje poljoprivrednih gazdinstava

03. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Poljoprivreda

Od ponedeljka 8. oktobra kreće dugo najavljivano anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, koje sprovodi Republički zavod za statistiku.

Za ovaj posao pripremljeno je 536 anketara koji će do 30. novembra vršiti popis o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji. Anketa predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede, čijom se realizacijom omogućava nastavak praćenja strukturnih promena u poljoprivredi i ažuriranje baze podataka.

Poslenji popis poljoprivrede u Srbiji održan je 2012. godine, a pre toga nije bio sprovođen više od 50 godina i to je razlog za sveobuhvatan pregled strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede. U skladu sa standardima Evropske Unije, popis poljoprivrede će se sprovodi na 10. godina, a naredni popis planiran je za 2021. godinu. Između dva popisa, na svake tri godine, sprovodiće se Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

Poseban značaj ovog projekta biće za sve buduće korisnike ovih podataka, a posebno za one koji daju podatke jer će moći da bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

Facebook Komentari