Svako voli, svako ište vrtić kao igralište

02. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Lokalna samouprava, Zabava

Drugi je dan dečije nedelje na izmaku, a mi smo ga iskoristili da sa predsednikom opštine posetimo decu u objektima predškolskog vaspitanja u Nadalju i Turiji.

DSC_0908

Deca u vrtićima imaju bogat program pred sobom u ovoj njihovoj nedelji. Direktorka PU “Radost” Aleksandra Vrsajković nam je otkrila šta to sve očekuje naše najmlađe ove nedelje. Planirani su odlasci u Narodnu biblioteku i posetu vatrogascima. U posetu vrtićima dolaze saobraćani policajci kako bi ih naučili pravilnom ponašanju u saobraćaju, a ići će se i u posetu malim preduzećima u opštini, da deca vide kako se proizvode stvari koje oni često koriste.

DSC_0936

U planu su dolasci mađioničara i gostovanja pozorišnih trupa, a klinci će čak učestvovati i u humanitarnim akcijama. Biće maskenbala, modnih revija, izleta, crtanje kredom u parku, šetnji, a zahvaljujući besplatnom autobuskom prevozu u celoj opštini deca iz Turije i Nadalja mogu da dođu u Srbobran i obiđu vršnjake u tamošnjim vrtićima, ali i obrnuto, što je takođe u planu.

DSC_0911

Za razliku od drugara u Srbobranu, mališani u ova dva seoska zabavišta imaju potpuno različite želje koje su uputili predsedniku Paroškom na ispunjenje. Tačnije, želje su poprilično slične: bazen, fontana, zoo vrt. Jedinu razliku uočili smo u Turiji, tamošnji mališani se osećaju nakako zapostavljeno jer oni jedini u opštini nemaju semafor, te su to tražili da im predsednik obezbedi.

DSC_0944

Od nadaljskih mališana smo saznali da su saobraćajci već bili kod njih u poseti, a od svega što su mogli da čuju i vide najviše su im se dopale policijske “lisice” koje su tražili da i sami pogledaju. Jedna od zanimljivosti ovog vrtića je to što je on tehnološki vrlo napredan. Polaznici predškolske grupe se druže sa vršnjacim u drugim državama a da ne napuštaju svoju učionicu. Putem brzog interneta i Skajp linka mališani razgovaraju preko video bima i druže se sa decom na drugom kraju Balkana. Kako nam je vaspitačica rekla, baš juče su pričali i pevali sa decom iz Cazina u zapadnoj Bosni, i prenela nam je pozdrave sa njihove strane.

DSC_0964

Inače nadaljska školica spada u jednu od najbolje opremljenih što je velika zasluga zalaganja zaposlenih i solidarnosti lokalne zajednice uz svesrdnu podršku opštinske uprave. Saznali smo da je učionica ima i podno grejanje tako da ni po najvećim hladnoćama deci neće smetati da se igraju i sede na podu, što je običaj svih mališana, a podsećamo da je pre par godina u dvorištu izgrađeno savremeno i bezbedno igralište sa penjalicama i različitim spravama za fizičku aktivnost dece.

DSC_0926

DSC_0928

Posebna pohvala od strane direktorke predškolske ustanove Radost upućena je kolektivu u turijskom vrtiću, jer imaju odličan odnos sa roditeljima sve dece što značajno utiče na dobar rad ove ustanove.

DSC_0932 DSC_0956

Na kraju posete deca oba ova vrtića od predsednika opštine dobili su poklon slatke pakete a oni su njemu poklonili po nešto kako bi se sećao ovog dana kad su se zajedno družili, a naravno pesma kao poklon se podrazumeva. U Nadalju je Radivoj čak pevao zajedno sa dečicom svima poznatu kompoziciju “Kad si srećan i kad želiš”.

DSC_0959

Facebook Komentari