Međunarodni dan starijih osoba svečano obeležen u srbobranskom Centru za socijalni rad

02. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, udruženje

Prvi dan oktobra meseca u svetu je poznat kao međunarodni dan starijih osoba, a u Centru za socijalni rad on je i ove godine obeležen svečano, uz goste, skromne poklone i ručak za sve prisutne.

U prostorijama Centra okuplja se Društvo koje čine naše starije sugrađanke i jedan stariji gospodin, oko ideje očuvanja kulture i tradicije koja se neguje u Vojvodini. Svake godine na 1. oktobar njima u goste dođe predsednik opštine, direktorka Centra za socijalni rad i mediji kako bi obeležili ovaj značajan datum.

DSC_0844

Predsednik opštine, Paroški Radivoj, rado se odaziva i druži sa svojim starijim sugrađanima i svaki put razmene zajedno neka sećanja na život koji je nekada smatran savremenim, a danas je uspomena na mirnije, srećno vreme. Našim penzionerima ovakva pažnja sigurno znači, a ovaj praznik je bio dobar povod za posetu i pokazivanje ovim ljudima da to što su u nekim poznijim godinama ne znači da su zaboravljeni.

DSC_0854Ovo društvo u svojim radionicama često izrađuje male umetničke predmete koje rado izlažu i poklanjaju, a za ovu priliku napravili su punu korpu malih “kitnikez” kolača, stare vojvođanske poslastice koja je gotovo zaboravljena. Uvijeni u celofan sa mašnom ovi kolači bili su prigodan slatki poklon za sve goste, a one su od gostiju dobile po jednu ružu.

DSC_0847“Došli smo danas da obiđemo naše sugrađane starije dobi koji se okupljaju u Centru za socijalni rad. Kroz razne programe mi podržavamo rad Centra sa starijim osobama. Povod današnjeg dolaska jeste međunarodni Dan starih i ovde smo da vidimo kako oni provode svoje vreme i šta rade kako bi sebi ovu životnu dob učinili lepšom i zanimljivijom. Priredili su nam lep doček i jako smo se lepo osećali u druženju sa njima, a atmosvera je bila kao i uvek, topla i prijatna. Oni imaju kreativne radionice u kojima svakodnevno učestvuju i tako upotpunjuju svoje slobodno vreme. Predložili smo im da finansiramo neki izlet za njih i rekao sam im da smo tu za sve što im je potrbno i da će lokalna samouprava i u buduće podržavati njihove aktivnosti” reči su kojima je predsednik Paroški zaključio ovu posetu.

DSC_0846

Od direktorke Biserke Veselinović smo saznali da su osetljive ciljne grupe, a među njima i naši stariji sugrađani, u fokusu Centra, i da kroz mnogobrojne aktivnosti baš njima pružaju najviše pažnje. Bilo da su u pitanju materijalna ili nematerijalna pomoć, ili usluge socijalne zaštite našim starijim sugrađanima se pruža svakodnevna podrška. Centar ima punu podršku pokrajinskog sekretarijata i lokalne vlasti, što omogućava da se aktivnosti realizuju bez problema.

Facebook Komentari