Turijska ulica nakon rekonstrukcije puštena u saobraćaj

01. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Saobraćaj

Danas je u saobraćaj puštena Turijska ulica u Srbobranu nakon ozbiljne rekonstrukcije u koju je lokalna vlast ušla tokom prethodnog meseca.
DSC_0864

Firma Graditelj NS pobedila je na Javnoj nabavci opštine Srbobran kao najbolji ponuđač, a u proteklom periodu radili su na potpunoj zameni kolovozne konstrukcije. Prvo su porušili kompletan kolovoz, a zatim su izrađeni noseći slojevi veće izdržljivosti i postavljeni su novi asfaltni slojevi.  Takođe uz ulicu su izgrađeni atmosverski kanali sa obe strane. Desni kanal je protočan i na njemu su izgrađene ćuprije za pristum okolnim kućama, dok je levi kanal samo sabirni i onemogućava da voda potkopa putnu konstrukciju, a ćuprije sa te strane su vraćene u prethodno stanje.

DSC_0859 DSC_0861

Ulicu je danas obišao i predsednik opštine Radivoj Paroški u pratnji svojih saradnika iz opštinskog veća i JKP Graditelja, kako bi se uverio da su radovi završeni kako je dogovoreno i kako bi nakon toga ulica bila puštena u saobraćaj. U pratnji predsednika i mi mediji smo obišli novu saobraćajnicu, a imali smo priliku i da iz prve ruke saznamo sve relevantne podatke o projektu koji je upravo završen.

DSC_0872

“Dugo smo svi čekali na završetak ove investicije, mada je projekat za nju i za ulicu Doža Đerđa urađen na vreme. Te dve ulice su najviše devastirane jer ih za svoje potrebe koristi kompanija NIS. Naftna industrija Srbije je obezbedila sredstva za naknadu štete jer su je uglavnom oni i načinili. Naknada je rađena pre par godina i ona iznosi 5 miliona dinara, a projekat za ove dve ulice kad je rađen procenjena vrednost radova je bila 15 miliona. Uvek sam se pitao naravno, a niko mi nije dao pravi odgovor, žašto je šteta tri puta manja od cene izgradnje. Saznanje do kog sam kasnije došao je da je novi projekat izgradnje rađen sa mnogo većom nosivošću, kako ne bi došlo do novog uništavanja. Razgovarali smo sa kompanijom da se prizna i ovo ulaganje koje obezbeđuje lokalna samouprava. U međuvremenu konkurisali smo kod ministarstva za privredu i dobili smo sredstva za rekonstrukciju ulice Doža Đerđa, koja je čini mi se u još gorem stanju. Mislimo da ćemo sredstva imati odobrena uskoro i da ćemo i nju rekonstruisati. Sa kompanijom NIS smo razgovarali o naknadi štete i saniranju kolovoza u ulicam koje oni koriste u svojoj privrednoj aktivnosti. Ta trasa uključuje ulice u Srbobranu i Turiji, i saglasili smo se sa njima da ta naknada bude oko 11 miliona. Napravili smo sporazum koji će obezbediti da do oktobra meseca sledeće godine i te ulice rekonstruišemo”.

DSC_0874

“Ovaj put mi deluje da je vrlo dobro urađen, a očekuje nas sledeće nedelje i otvaranje jedne nove ulice u naselju Solidarnost kojim se olakšava komunikacija građana u tom delu Srbobrana. Pristup tom naselju bio je vrlo otežan, skoro nemoguć, tako da će od sad moći lakše da se kreću građani ali i vozila hitne pomoći i policije. I ovu ulicu gradi firma Graditelj NS. Vrednost radova za njenu izgradnji je 4 miliona dinara, a za ulicu Turijsku je 5 miliona. Takođe moram da vas obavestim da je završena Javna nabavka za sanaciju udarnih rupa u našoj opštini, tako da će se i sa tim uskoro krenuti u realizaciju” bila je to detaljna opservacija predsednika Paroškog, a on je izrazio veliko zadovoljstvo što se u saniranje najugroženijih ulica krenulo i što su radovi koji se izvode i koji se planiraju značajni po svojoj veličini.

Facebook Komentari