Dečija nedelja počela je druženjem sa najmlađima

01. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Lokalna samouprava

Svake godine naša lokalna samouprava nizom aktivnosti isprati “dečiju nedelju” čime želi da pokaže kako su deca deo društva koji je najvažniji i koji treba da je uvek u fokusu, a vreme provedeno sa njima uvek najpametnije utrošeno.

DSC_0791

Ovogodišnja dečija nedelja za nas je počela u predškolskoj ustanovi, odnosno u vrtiću u ulici Laze Kostića, gde smo sa predsednikom opštine, Radivojem Paroškim, obišli male Srbobrance i družili se sa njima, što je značajno uticalo na to da i ovaj tekst bude malo detinjasto napisan.

DSC_0794

Na vratima nas je dočekala direktorka predškolske ustanove “Radost” Aleksandra Vrsajković koja nas je odmah povela u ubilazak sve tri starosne grupe dece u ovoj školici. Deca su nas primila kao da smo sa njima svaki dan i rado nam pokazali šta crtaju, a pevali su nam i pesmice.

DSC_0793

Predsednika Paroškog zanimalo je šta to najmlađi sugrađani žele da im on obezbedi, kad već stariji stalno nešto traže mogu valjda i deca da imaju neke zahteve. Zahtevi su bili svakakvi, od šarenih stolova i novih igračaka u vrtiću, pa do onih ozbiljnijih, koje umeju i stariji da spomenu, kao što su bazeni sa toboganima, fontane u bazenima i naravno veliki zoološki vrt, jer je on realno najpotrebniji. Stolovi su za sad obećani, mada su deca naknadno postavila zahtev da se stolovi ne kupuju već da ih on, predsednik, sam napravi.

DSC_0797 DSC_0799

Najbitnije od svega je što se najveći deo posete stvarno pretvorio u ozbiljan razgovor jednog predstavnika vlasti sa njegovim građanima, iako su suviše mladi da glasaju oni su iznosili svoje probleme. Na primer, neki vole da idu kod svog dede ali imaju problem što dedin pas stalno hoće da ih liže i da se igra sa njima i kad deci nije do igre. Neki pak imaju ozbiljne brige za svoju izvesnu budućnost u osnovnoj školi, jer je tamo jako dosadno i nema igračaka. Ovakve žalbe naših sugrađana bile su mnogobrojne i teško da jedan predsednik može sve da ihe reši, mada je on stvarno pokušao da im ponudi neka, trenutno najbolja, rešenja za svaki problem pojedinačno.

DSC_0826 DSC_0828

Pred sam rastanak sa mališanima desilo se ono što su iščekivali od kako smo kročili u njihovu učionicu, predsednik im je podelio male slatke pakete, koje su sa velikim zadovoljstvom primili a u znak zahvalnosti horski su nas ispratili pesmom.

DSC_0824 DSC_0833

Onaj ozbiljniji deo posete usledio je kada smo od predsednika zatražili da nam da izjavu o tome šta je do sad urađeno i kakvi su planovi za naredni period, kad je u pitanju PU Radost.

DSC_0792

“Opština Srbobran ima 11 vrtića i mi se svake godine potrudimo da svi oni budu dobro opremljeni za početak školske godine. Tokom prošle sezone mnogo smo ulagali u energetsku efikasnost ovih objekata. U nadaljskom vrtiću je ugrađena toplotna pumpa za grejanje, a i jednom srbobranskom objektu se to sad radi, a ulažemo i u sve ostalo kako bi uslovi za našu decu bili dobri. Ove godine planiramo otvaranje još jedne grupe celodnevnog boravka, već bi smo to uradili, ali čekamo dozvolu za povećanje broja zaposlenih. Zadovoljni smo kapacitetima kojima raspolažemo i oni u potpunosti odgovaraju trenutnim potrebama ustanove. Boravak u našim vrtićima je besplatan, obezbeđujemo jedan deo besplatne užine i sve u svemu smatram uslove za rad i boravak zadovoljavajućim. Srbobran shodno svojoj veličini i snazi budžeta izdvaja, mislim, značajna sredstva za decu, počevši od besplatnih i subvencionisanih užina, preko besplatnog prevoza, stipendiranja đaka i studenata, besplatnog boravka i svega drugog” – predsenik opštine Srbobran Paroški Radivoj.

DSC_0821 DSC_0820

Druženje sa srbobranskim mališanima prvog dana dečije nedelje bilo je vrlo zanimljivo, i još više zabavno, a već sutra idemo u Turiju da posetimo i tamošnju decu.

 

Facebook Komentari