Slava je najveće nematerijalno kulturno dobro u Srba

29. septembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Kultura, Lokalna samouprava

Slava je praznik porodice posvećen svetitelju zaštitniku domaćinstva, oblikovan još u srednjem veku, pre četiri godine postala je i kulturno dobro čitavog čovečanstva, kada je UNESCO uvrstio Srpsku Slavu na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

DSC_0425

 

Svi rado odlazimo na slave svojih prijatelja i rodbine i svi smo manje ili više upoznati sa tim kakav je to običaj i šta proslavlja, ali vrlo je upitno da li zaista znamo kako se zaista slava slavi. Prisustvovali smo svi porodičnim slavama koje nemaju baš neke veze sa izvornim motivom ovog, za Srbe, najbitnijeg praznika u godini. Kako ne bismo zaboravili šta je to slava i kako se prosljava Dom kulture u naše opštine je drugi dan manifestacije “Dani kulturne tradicije” posvetio baš ovom običaju našeg naroda.

DSC_0429

U dvorištu Doma kulture je pred okupljenom publikom upriličena prava “Srpska Slava”, postavljena je trpeza sa svećom, koljivom i slavskim kolačem, namenjena je bila gostima koji su nam pokazali kako se to tradicionalno i po kanonu prosljava ovaj praznik. Domaćin za trpezom bio je Miloš Vrsajković, koji je dočekao svoje goste i sveštenike onako kako se to i očekuje od pravog domaćina.

DSC_0424

Sve je teklo po redu i kako dolikuje, domaćin je prvo upalio sveću, a sveštenik zatim očitao molitvu i osveštao kolač i žito. Nakon lomljenja kolača održana je zdravica i tek tad se moglo sesti i poslužiti sa hranom. Zanimljivo je bilo to što su se sa spremljenom hranom, za slavsku trpezu, poslužili i prisutni gledaoci i tako i sami učestvovali u ovom interaktivnom prezentovanju običaja.

DSC_0435

Na svakoj slavi valja se i zapevati, a ako ima i žive muzike veselje je još bolje. Devojke iz kulturno umetničkog društva “Bard” pevale su vesele narodne pesme koje svi dobro poznajemo a na harmonici ih je pratio Nikola Krivokapić, što je ovo veče učinolo baš lepšim. U programu su učestvovale i starije dame iz Kluba “Nota i vez” u tradicionalnim nošnjama i tako dale skupu tradicionalan ton. Naposletku se zaigralo i kolo, a kolači i krofne su samo dodatno obradovali sve okupljene.

DSC_0437

Danas se nastavlja sa dešavanjoma na manifestaciji, a očekuju nas dečija radionica “Svećnjak za moju Slavu“u Domu kulture od 18:00 časova i izložba „Slavskih kolača“ i dečijih radova u 19:00 časova u Pozorištancetu, nakon čega sledi predavanje „Značaj Krsne Slave“ etnologa Muzeja Vojvodine Tatjane Bugarski.

 

Facebook Komentari