Prva Pričest – Dani kulturne tradicije

28. septembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Kultura, Lokalna samouprava

Dom kulture u Srbobranu otvorio je u svom dvorištu po 17. put “Dane kulturne tradicije” koji nas podsećaju i nedozvoljavaju da zaboravimo svoje običaje ali i da upoznamo običaje naroda sa kojima živimo.

DSC_0400

Ova manifestacija je vrlo bitna za Srbobran i svojim sadržajima upotpunjuje sliku našeg grada kao kulturnog centra, statusa koji je kroz istoriju stican održavanjem baš ovakvih skupova i predavanja. Par reči o ovoj manifestaciji dala nam je direktorka srbobranske kulturne ustanove Branislava Sekulić:

DSC_0052

“Pred nama je 17. manifestacija Dani kulturne tradicije, i ona ima cilj da sačuva tradiciju naroda i narodnosti Srbobrana i Vojvodine i prenese na novi naraštaj. Jedna od vrednosti manifestacije je što je interaktivna i uključuje naše sugrađane koji su časni čuvari tradicije. Tema ovogodišnje manifestacije su dva običaja, a večeras je na programu katolički običaj “Prva pričest”. Sutra nas očekuje prikaz pravoslavnog običaja “Krsne slave”. Trećeg dana manifestacije priredićemo izložbu “Slavski kolač” i imaćemo predavanje etnologa iz muzeje Vojvodine o značaju krsne slave. Takođe održaće se i vajarska radionica za najmlađe. U nedelju imamo na programu koncert etno grupe “Iskon”. 

DSC_0404

Program prvog dana ove manifestacije uključivao je predavanje koje opisuje običaj vernika Rimokatolika pod nazivom “Prva pričest”, a najkompetentniji da govori o ovome bio je sveštenik srbobranske crkve “Uzvišenja Svetog Krsta” Peter Sarvaš. Malo smo čuli o istoriji samog običaja i kako se on menjao kroz vreme, kao i zašto je i koliko bitan za život jednog vernika, kao i njegov uticaj na one koji u njemu učestvuju. Bitan deo predavanja se odnosio na lično svedočenje, samog sveštenika, koji je svoju prvi pričest primio još davne 1948. godine kada su uslovi života bili mnogo drugačiji nego danas, što se uvek odražava i na običaje jer menja odnos ljudi prema njima ali suština je uvek ista i ona se čuva i nezaboravlja.

DSC_0411

Prva pričest je jedan od običaja koji imaju pravila i sled radnji koji se uvek obavljaju na isti način i u najvećem broju zapadno hrišćanskih crkava taj ritual je uglavnom svuda isti. Kuriozitet crkve u Srbobranu je da je ona jedina koja gaji i jedan lokalni segment ovog običaja koji se ne može sresti nigde drugde. Tokom izvođenja obreda prvopričesnici imaju sveće čija svetlost simbolizuje toplinu Isusove ljubavi i vere, a njih nose oni sami ili to neko čini za njih. Posebnost ovog običaja u Srbobranu je ta što te sveće obavezno nose prvopričesnici iz prošle godine, koji tako predstavljaju vodiče mlađim generacijama, pomažući im da svoju prvu pričest lakše prođu, a i na ovaj način se kod nosioca sveće produbljuje veza sa Bogom jer još jednom prolaze kroz isti obred.

DSC_0405

Predavanje su ulepšala deca obučena u svečanu odeću namenjenu održavanju ovog običaja, a članice Kluba za negovanje tradicije su pevanjem starih pesama na Mađarskom jeziku ulepšale skup. Naše sugrađanke su pripremile za sve prisutne slatku gozbu sa kolačima, koji su uvek deo običaja “Prve pričesti” kao užina za decu koja su pre obreda morala da poste.

Facebook Komentari