Srednjoškolcima održano predavanje o bezbednom učestvovanju u saobraćaju

18. septembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Lokalna samouprava, Saobraćaj, Škola

Mladi oduvek zbog svoje želje da što pre odrastu i pokažu da su zreli teško usvajaju savete odraslih, te je potrebno naći pristup koji će njima biti zanimljiv i na taj način im plasirati željenu poruku. Ovom idejom vodili su se iz Agencije za bezbednost u saobraćaju kada su osmislili peredavanje koje će upakovano u zanimljivu priču i kroz reči zanimljivog interpretatora preneti srednjoškolcima savete o bezbednosti u saobraćaju.

DSC_0286

Opština Srbobran ugostila je danas, u svojoj Velikoj sali, učenike srednje škole “Svetozar Miletić”, kao i Jasminu Milošević direktorku Agencije za bezbednost saobraćaja koja je došla sa svojim saradnicima da srbobranskim srednjoškolcima održi predavanje o bezbednom učešću u saobraćaju na ovaj nov način. U svrhe predavanja Agencija je angažovala čoveka koji se bavi držanjem motivacionih govora o raznim sverama društva, ali je posebno interesantno to što je on sa svojim ličnim iskustvom, koje nije ni malo lepo, odličan prezentator ove teme mladima, koji su stasali da kao vozači uđu u saobraćaj.

DSC_0285

Reč je o doktoru stomatologije Gavrilu Iliću, čoveku koji je u životu ostvario sve što želi i to na način koji se smatra ispravnim. Vrednim radom i učenjem došao je još u mladalačkim danima do svih životnih beneficija koje se smatraju bitnim, imao je auto, motor, novac i devojke, a zamalo je sve izgubio u saobraćajnoj nesreći za koju nije ni bio kriv. Iako nije pio, i trudio se da bude odgovoran,  udario ga je automobil iz suprotnog smera i u toj saobraćajci ostao je bez noge, a mogao je lako da izgubi i život. Doktor Ilić je duhovit čovek, koji uz žargonski govor lako dolazi do pažnje mladih dok im govori o svom zanimljivom životu i anegdotama iz njega. Čini se kao da je jedan od njih, što oni prihvataju, učestvuju s njim u predavanju i lako usvajaju ono što on u stvari želi da ima kaže, a ta poruka je vrlo jednostavna: “u saobraćaju budite vrlo odgovorni i oprezni, bilo da ste vozač, putnik ili pešak bezbednost zavisi od vas”.

DSC_0287

“Ovo je prva tribinama ove vrste i prvi put je predstavljamo ovde u Srbobranu, a želimo da mladima skrenemo pažnju na važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju. Ovde u Vojvodini dosta se voze bicikli, motori i mopedi, i sigurno iznenađuje činjenica da je prosečna starost nastradalog motocikliste 36 godina, a prosečna starost nastradalog mopediste 48 godina. Radi se o već formiranim ljudima sa kojima bi trebali raditi prevenciju i naša praksa kaže da je bolje prevenciju raditi sa mladima, kada kreću da budu učesnici u saobraćaju. Istovremeno, pravilna upotreba zaštitne opreme za čak pet puta umnožava šanse da će učesnik u nezgodi preživeti saobraćajnu nesreću, i zato želimo da ovde, pred mladim Srbobrancima, apelujemo da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, da shvate da nije za sve ‘kriva’ sudbina, već najviše stvari zavisi od nas samih, od toga koliko se odgovorno odnosimo prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Vodeći računa o sebi oni vode računa i o ostalim učesnicima u saobraćaju”, reči su gospođe Milošević.

 

Facebook Komentari